- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g mąki
- 2 duże jajka
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g margaryny do pieczenia
- 300g jogurtu greckiego
- 250 g truskawek
- 250 g rabarbaru
- cukier puder do posypania
Przepis
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Przepis
Margarynę utrzyj z cukrem. Dodaj jajko i zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie naprzemiennie dodawaj mąkę i jogurt. Gęste ciasto przelej do blachy. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół truskawki oraz rabarbar pokrojony w kostkę. Owoce obtocz wcześniej
w łyżce mąki. Piecz ok. 50 min. w temperaturze 160 stopni C (z termoobiegiem) lub 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Ciasto powinno nabrać ładnego złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem. Zamiast truskawek i rabarbaru można użyć wiśni, śliwek lub moreli.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl