Ciasto francuskie

Obraz

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 krople soku z cytryny
  • 125 ml wody
  • 4 dag stopionego masła
  • 10 dag schłodzonego masła

Przepis

Na stolnicę przesiać mąkę i sól i zrobić w środku wgłębienie. Wlać wodę z cytryną, dodać stopione, ale chłodne masło i dobrze wymieszać koniuszkami palców. Posiekać nożem, aż składniki się połączą. Ciasto powinno swą konsystencją przypominać luźne okruchy. Dodać kilka kropel wody i wyrabiać rękami, aż uformuje się gładka, miękka kula. Naciąć na wierzchu ciasta krzyżyk lub literkę X - ma to podobno zapobiec kurczeniu się ciasta, lekko obsypać je maką, zawinąć w folię i chłodzić ok 1 godziny w lodówce. Włożyć ochłodzone masło między 2 kawałki folii. Wyklepać wałkiem, nadając mu kształt kwadratu o grubości do 2 cm. Odwinąć ciasto z folii i położyć na lekko posypanej mąką stolnicy. Rozwałkować ciasto "do środka", formując kształt krzyża z niewielkim wzgórkiem w środku. Na tym grubszym nieco środku ciasta ułożyć masło i złożyć te wystające końce ciasta (wałkowane w kształt krzyża) do środka, tak, by je całkowicie zamknąć. Poprzewracać parę razy górę i dół ciasta, aby skleić jego krawędzie, i znów na lekko
podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto w prostokąt 12 x 35 cm. Złożyć ciasto w 3 części, zginając górę i dół do środka. Usunąć nadmiar mąki i upewnić się, czy krawędzie pokrywają się dokładnie. Zrobić palcem delikatne wgłębienie, wskazujące koniec pierwszego cyklu.Zawinąć w folię i znów wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i obrócić je o 90st. tak, aby wyglądało jak książka z grzbietem. Delikatnie nacisnąć wałkiem, aby skleić krawędzie. Czynności sklejania i wałkowania powtórzyć 3 razy, pamiętając o każdorazowym znakowaniu ciasta i chłodzeniu przez 30 minut między poszczególnymi etapami. Gotowe ciasto powinno mieć 4 wgłębienia. Należy wstawić je po raz ostatni do lodówki na pół godziny. Tak przygotowane ciasto jest podstawą do wielu doskonałych wypieków rodem znad Sekwany. Piec temperaturze - 250 stopni przez około 15 - 30 minut, po około 10 minutach pieczenia, kiedy ciasto urośnie, temperaturę można obniżyć.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód