Ciasto cytrynowe
- Biszkopt:
- 5 jaj kurzych
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- 3 budynie śmietankowe
- 3 szklanki wody
- sok z 4 cytryn
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła extra
- 3 żółtka
- 2 małe kubeczki śmietanki kremowej 30%
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 paczki herbatników prostokątnych
- czekolada gorzka
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
- woda
- 1 łyżeczka mąki tortowej
Biszkopt:
oddzielić żółtka od białek (jajka nie mogą być zimne).Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać powoli cukier i ubijać,dodawać po jednym żółtku,ubijać.
proszek do pieczenia rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka lub wody i dodać do jajek,dodać mąkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
piec na prostokątnej blaszce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.20 minut.
wystudzić,ściąć cieniutką warstwę z góry i nasączyć wodą z cytryną i cukrem.
masa:
zmiksować 1 szkl wody,budynie i żółtka,dodać sok z cytryn i jeszcze chwilkę miksować.
zagotować 2 szkl wody z cukrem,wlać budyń i zagotować.Wystudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę.Wyłożyć na biszkopt.
ubić śmietankę,cukier waniliowy,cukier puder na sztywno.Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową i wyrównać.Wyłożyć herbatniki na śmietanę i polać lukrem.
całość posypać startą , gorzką czekoladą.
lukier:
cukier puder,mąkę wymieszać.Dodać sok z cytryny i wodę.Wody dodać tyle żeby lukier nie był za rzadki.
utrzeć mocno aż lukier będzie miał kolor biały(nie przezroczysty)
Przepis dodał użytkownik asieeenka03
Podziel się opinią
Komentarze