Ciasto alpejska kostka
Ciasto alpejska kostka zadowoli największych miłośników słodkości. Trzy warstwy, bezowy dodatek i kusząca pianka udekorowana kakao nie tylko pięknie się prezentują, ale przede wszystkim doskonale smakują. Ciasto idealne do kawy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Kakaowy spód:
- 3 jajka
- 1/3 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szkl mąki pszennej
- 5 łyżek kakao
Składniki na masę bezową:
- 180g masła
- 1 duża puszka mleka skondensowanego
- 400 g bez
Składniki na śmietanową pianę:
500 ml kremówki 30 lub 36 proc.
3 łyżki cukru
2 śmietan-fixy
dodatkowo: kakao do dekoracji
Żółtka utrzyj na jasną masę z cukrem. Dodaj do nich ubite na sztywno białka, następnie proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Całość zmiksuj na niskich obrotach lub porządnie wymieszaj szpatułką, tak, aby składniki połączyły się na jednolitą masę. Wyłóż ją na natłuszczoną i obsypaną mąką blaszkę i piecz w 180 stopniach C przez ok. 25 minut.
Masło utrzyj na puszysty krem, podczas miksowania stopniowo dodawaj do niego gotowane przez ok. dwie godziny, ostudzone mleko skondensowane. Gdy masa będzie jednolita, połam wszystkie bezy na nierównomierne większe kawałki i ponownie wszystko dokładnie połącz ze sobą. Gotową masę bezową równomiernie wyłóż na upieczony i ostudzony spód ciasta, wygładź jej powierzchnię i wstaw do lodówki.
Schłodzoną kremówkę ubij z dodatkiem cukru na puszystą pianę. Dodaj do niej śmietan-fixy i ponownie zmiksuj do uzyskania sztywnej, zwartej piany. Wyłóż ją równomiernie na ciasto i wygładź jej powierzchnię. Włóż do lodówki w celu stężenia na co najmniej 2 godziny. Tuż przed podaniem obsyp powierzchnię ciasta i podawaj.
Zobacz także: a na obiad prosty kurczak w sosie śmietanowym z groszkiem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze