Ciasto alpejska kostka

Ciasto alpejska kostka zadowoli największych miłośników słodkości. Trzy warstwy, bezowy dodatek i kusząca pianka udekorowana kakao nie tylko pięknie się prezentują, ale przede wszystkim doskonale smakują. Ciasto idealne do kawy.

Ciasto alpejska kostkaCiasto alpejska kostka
Paulina Krajewska

Kakaowy spód:

  • 3 jajka
  • 1/3 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl mąki pszennej
  • 5 łyżek kakao

Składniki na masę bezową:

  • 180g masła
  • 1 duża puszka mleka skondensowanego
  • 400 g bez

Składniki

Składniki na śmietanową pianę:
500 ml kremówki 30 lub 36 proc.
3 łyżki cukru
2 śmietan-fixy
dodatkowo: kakao do dekoracji

Przepis

Żółtka utrzyj na jasną masę z cukrem. Dodaj do nich ubite na sztywno białka, następnie proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Całość zmiksuj na niskich obrotach lub porządnie wymieszaj szpatułką, tak, aby składniki połączyły się na jednolitą masę. Wyłóż ją na natłuszczoną i obsypaną mąką blaszkę i piecz w 180 stopniach C przez ok. 25 minut.

Przepis

Masło utrzyj na puszysty krem, podczas miksowania stopniowo dodawaj do niego gotowane przez ok. dwie godziny, ostudzone mleko skondensowane. Gdy masa będzie jednolita, połam wszystkie bezy na nierównomierne większe kawałki i ponownie wszystko dokładnie połącz ze sobą. Gotową masę bezową równomiernie wyłóż na upieczony i ostudzony spód ciasta, wygładź jej powierzchnię i wstaw do lodówki.

Przepis

Schłodzoną kremówkę ubij z dodatkiem cukru na puszystą pianę. Dodaj do niej śmietan-fixy i ponownie zmiksuj do uzyskania sztywnej, zwartej piany. Wyłóż ją równomiernie na ciasto i wygładź jej powierzchnię. Włóż do lodówki w celu stężenia na co najmniej 2 godziny. Tuż przed podaniem obsyp powierzchnię ciasta i podawaj.
Zobacz także: a na obiad prosty kurczak w sosie śmietanowym z groszkiem

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości