Ciasteczka czekoladowe

Obraz

Składniki

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 40 g ciemnego kakao
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • POLEWA:
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 180 g cukru pudru
  • 50 ml wrzątku
  • 1 lub 2 krople aromatu waniliowego
  • kolorowe posypki cukrowe (opcjonalnie)

Przepis

1. Do miski przesiać mąkę, dodać kakao i wymieszać je z sodą oraz proszkiem do pieczenia.

Przepis

2. Masło utrzeć z cukrem, przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.

Przepis

3. Następnie do masy dodać składniki z pierwszego punktu i dokładnie wymieszać (można rękoma). Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je wstawić do lodówki na 30-60 minut, aby łatwiej było formować ciasteczka.

Przepis

4. Z ciasta w rękach wałkować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 22 sztuki) i układać je na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy między ciasteczkami. Kulki lekko spłaszczyć.

Przepis

5. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni C, przy funkcji termoobieg przez 15 minut (na funkcji góra - dół w 180 stopniach). Po wyjęciu z piekarnika poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy można je przenosić z blachy.

Przepis

6. Przygotowanie polewy. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut. Przestudzone ciasteczka polać polewą. Dodatkowo można posypać kolorowymi posypkami.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce