Trwa ładowanie...
d3cqt6r
d3cqt6r

Chutney morelowy do mięs

Przepis

Chutney to gęsty sos bardzo popularny w indyjskiej kuchni. Przyrządza się go z warzyw i owoców z dodatkiem rodzynek, przypraw oraz octu. Może być w wersji słodkiej lub wytrawnej. Lekko pikantny chutney morelowy będzie doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs czy deski serów.

Oceń jako pierwszy:
d3cqt6r
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Chutney morelowy do mięs
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Chutney morelowy do mięs
Składniki
  • 1 kg moreli,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść rodzynek,
  • papryczka chili,
  • cukier trzcinowy (do smaku),
  • 0,5 szklanki octu winnego,
  • sól, pieprz.
Przepis

Morele umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż owoce do garnka o grubym dnie, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem aż zmiękną. Dodaj rodzynki, skórkę otartą z cytryny, ocet winny, zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier oraz posiekaną papryczkę chili. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Wymieszaj dokładnie, rozlej do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez ok. 10 minut.

Zobacz wideo: *Jak myć owoce i warzywa *

Chutney morelowy do mięs
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3cqt6r
d3cqt6r
d3cqt6r

d3cqt6r
d3cqt6r
d3cqt6r