Chutney morelowy do mięs

Chutney to gęsty sos bardzo popularny w indyjskiej kuchni. Przyrządza się go z warzyw i owoców z dodatkiem rodzynek, przypraw oraz octu. Może być w wersji słodkiej lub wytrawnej. Lekko pikantny chutney morelowy będzie doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs czy deski serów.

Chutney morelowy do mięsChutney morelowy do mięs
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg moreli,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść rodzynek,
  • papryczka chili,
  • cukier trzcinowy (do smaku),
  • 0,5 szklanki octu winnego,
  • sól, pieprz.

Przepis

Morele umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż owoce do garnka o grubym dnie, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem aż zmiękną. Dodaj rodzynki, skórkę otartą z cytryny, ocet winny, zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier oraz posiekaną papryczkę chili. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Wymieszaj dokładnie, rozlej do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez ok. 10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟