Chutney morelowy do mięs
Chutney to gęsty sos bardzo popularny w indyjskiej kuchni. Przyrządza się go z warzyw i owoców z dodatkiem rodzynek, przypraw oraz octu. Może być w wersji słodkiej lub wytrawnej. Lekko pikantny chutney morelowy będzie doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs czy deski serów.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia indyjska
 - Kategoria przepisów: Sosy
 - Sposób przygotowania: Duszenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 kg moreli,
 - skórka otarta z 1 cytryny,
 - 3 ząbki czosnku,
 - garść rodzynek,
 - papryczka chili,
 - cukier trzcinowy (do smaku),
 - 0,5 szklanki octu winnego,
 - sól, pieprz.
 
Przepis
Morele umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż owoce do garnka o grubym dnie, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem aż zmiękną. Dodaj rodzynki, skórkę otartą z cytryny, ocet winny, zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier oraz posiekaną papryczkę chili. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Wymieszaj dokładnie, rozlej do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez ok. 10 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl