Chrupki

Obraz

Składniki

  • 20 porcji po:
  • 324 kcal, 3,9 g białka, 20,2 g tłuszczu, 69,3 mg cholesterolu, 1,4 g błonnika
    • Ciasto:
    • 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 40 dag masła
  • 15 dag zmielonych migdałów
  • 3 jaja
  • 4 łyżki mleka
    • Dekoracja:
    • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • płatki migdałowe

Przepis

Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, migdały, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, jajami i mlekiem na puszystą masę, nadal miksując wsypywać porcjami wymieszane suche składniki. Ciasto włożyć do woreczka z końcówką do ozdabiania tortów, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w kształcie paluszków długości ok. 5 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.

Przepis

W rondelku zagotować mleko z cukrem i kakao, ciągle mieszając, doprowadzić do połączenia składników, lekko przestudzić. Ciasteczka ułożyć na tacy, oblać letnią polewą, posypać pokruszonymi płatkami, odstawić do wystudzenia.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja