Trwa ładowanie...
mięso
12-01-2010 10:09

Chcieli przemycić 36-letnie mięso

W Polsce rozprowadzano 26-letnie mięso ze Szwecji, z kolei do Rosji próbowano przemycić 10 lat starsze mięso z Ameryki Łacińskiej. Przemytnicy wpadli, gdy funkcjonariusze rosyjskiego MSW zatrzymali wielką ciężarówkę z 22 tonami zamrożonego w 1974 r. mięsa.

Chcieli przemycić 36-letnie mięsoŹródło: archiwum, fot: archiwum
d3j6ydj
d3j6ydj

W Polsce rozprowadzano 26-letnie mięso ze Szwecji, z kolei do Rosji próbowane przemycić 10 lat starsze mięso z Ameryki Łacińskiej. Przemytnicy wpadli, gdy funkcjonariusze rosyjskiego MSW zatrzymali wielką ciężarówkę z 22 tonami zamrożonego w 1974 r.

O sprawie poinformowała w poniedziałek strona internetowa GZT.ru. Mięso przemycane było przez Ukrainę.

Funkcjonariusze departamentu MSW zatrzymali wielką ciężarówkę z 22 tonami przemycanego mięsa, którego wartość oszacowano na ponad 2 mln rubli. Okazało się, że mięso poddano głębokiemu zamrożeniu w roku 1974 i od tamtego czasu było przechowywane w jednym z państw Ameryki Łacińskiej w charakterze zapasów strategicznych.

Według danych milicji, mięso kupowano w USA, Brazylii, Kanadzie, Argentynie i Belgii i drogą morską transportowano do Odessy. Stąd przez Charków niewielkimi partiami mięso przewożono do graniczącego z Ukrainą obwodu biełgorodzkiego i tam je składowano, nim trafiło do innych regionów Rosji zaopatrzone w sfałszowane dokumenty, które pozwalały ukryć kraj pochodzenia towaru.

Zdaniem MSW istnieją podstawy, by przypuszczać, iż grupa przestępcza dostarczała takie mięso na rosyjski rynek przez kilka lat.

d3j6ydj

W sprawie zatrzymano już cztery osoby: Rosjan i Ukraińców. Wszczęto dochodzenie.

Generalny dyrektor Instytutu Żywienia, naukowiec Wiktor Tuteljan jest zdania, że obawy, że mięso przechowywane od roku 1974 jest szkodliwe, mogą być przesadzone.

Oczywiste, że długotrwałe zamrożenie nie poprawia jakości mięsa. Lecz jeśli przez cały ten czas nie zostało rozmrożone, a warunki przechowywania były właściwe, to może się okazać nieszkodliwe - uważa profesor, który jednak podkreśla, że mięso należy jednak zbadać.

PAP/mmp/ mc/

fot. Jupiterimages.com

d3j6ydj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3j6ydj
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj