Cebulowe paluchy

Obraz

Składniki

  • (na około 25 sztuk)
    • 5 szklanek mąki pszennej
  • 125 g masła
  • pół szklanki oleju albo oliwy
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (może być też maślanka, śmietana albo kefir)
  • 2 jajka
  • sól
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 2 średnie cebule
  • posypka: sezam, czarnuszka, siemię lniane
  • 1 jajko (można użyć tylko żółtka albo tylko białka) do posmarowania
  • masło (najlepiej klarowane) do podsmażenia cebuli

Przepis

[list=1]
[]Pokroić cebulę w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle do złotego koloru.
[
]W misce wymieszać mokre składniki: jogurt, jajka, ocet i olej.
[]Do drugiej miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz masło. Wyrobić palcami albo mikserem na wolnych obrotach. Dodać mokre składniki. Dodać podsmażoną cebulę. Wyrobić. W razie konieczności dodać więcej mąki. Ciasto powinno być lekko lepkie, ale tłuste umożliwiające łatwe odchodzenie od rąk.
[
]Formować paluchy, układać na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką albo na papierze do pieczenia. Posmarować jajkiem i posypać sezamem albo czarnuszką.
[*]Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 15 min.
[/list]

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki