Cebulowe paluchy
- (na około 25 sztuk)
- 5 szklanek mąki pszennej
- 125 g masła
- pół szklanki oleju albo oliwy
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (może być też maślanka, śmietana albo kefir)
- 2 jajka
- sól
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 2 średnie cebule
- posypka: sezam, czarnuszka, siemię lniane
- 1 jajko (można użyć tylko żółtka albo tylko białka) do posmarowania
- masło (najlepiej klarowane) do podsmażenia cebuli
[list=1]
[]Pokroić cebulę w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle do złotego koloru.
[]W misce wymieszać mokre składniki: jogurt, jajka, ocet i olej.
[]Do drugiej miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz masło. Wyrobić palcami albo mikserem na wolnych obrotach. Dodać mokre składniki. Dodać podsmażoną cebulę. Wyrobić. W razie konieczności dodać więcej mąki. Ciasto powinno być lekko lepkie, ale tłuste umożliwiające łatwe odchodzenie od rąk.
[]Formować paluchy, układać na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką albo na papierze do pieczenia. Posmarować jajkiem i posypać sezamem albo czarnuszką.
[*]Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 15 min.
[/list]
Przepis dodał użytkownik GoldenBerries
Podziel się opinią
Komentarze