Cappucino
- Biszkopt:
- 5 jajek
- ? szklanki cukru
- 1 łyżka wody
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa waniliowa:
- 50 dag masła
- ? szklanki cukru pudru
- 4 serki homogenizowane waniliowe (4x15 dag)
- 1 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego
- Ponadto:
- 1 opakowanie cappuccino czekoladowe (ok. 11 dag)
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, mogą być kakaowe (ok. 15 dag)
Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i żółtka. Następnie dodać wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po kolei cukier puder, serki homogenizowane i mleko w proszku. Powstałą masę waniliową podzielić na trzy części.
Cappuccino czekoladowe (1/3 szklanki cappuccino odsypać) rozpuścić w 2 ? szklanki gorącej wody i ostudzić.
Jedną część biszkoptu nasączyć cappuccino, na niego wyłożyć jedną część masy waniliowej, potem biszkopty maczane w cappuccino, drugą część masy waniliowej, drugą część nasączonego biszkoptu i ostatnią część masy waniliowej. Wierzch ciasta posypać cappuccino.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111
Podziel się opinią
Komentarze