Trwa ładowanie...
d4jnj5a
d4jnj5a

Cantuccini z migdałami

Przepis
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 250 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 150 g migdałów
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Przepis

1. Migdały siekamy nożem na mniejsze kawałki, nie obieramy ich wcześniej ze skórki.

2. Na stolnicy/blacie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, skórkę otartą z cytryny, sól i masło. Wszystko to najpierw siekamy nożem, rozdrabniając masło i łącząc ze sobą składniki.

3. Następnie robimy kopczyk, wbijamy w niego jajka i wyrabiamy ciasto.

4. Do wyrobionego ciasta dodajemy pokrojone migdały i zagniatamy je w cieście. Formujemy wałek i wkładamy go do lodówki na godzinę.

5. Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części, formujemy z każdej mniejszy wałek (ok. 2,5 cm średnicy), lekko spłaszczamy.

6. Blachę piekarnika wykładamy papierem, układamy na niej wałki ciasta, które smarujemy roztrzepanym żółtkiem pomieszanym z mlekiem.

7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni), na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy blachę, studzimy ciasto i kroimy ukośnie w kromeczki ok. 2 cm.

8. Następnie wstawiamy z powrotem do piekarnika, zmniejszamy tylko temperaturę do 150 stopni. Wyciągamy po 20 minutach.
Podajemy z kawą, herbatą lub mlekiem. Smacznego!

Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni

Podziel się opinią

Share
d4jnj5a

d4jnj5a
d4jnj5a
d4jnj5a