Cantuccini z migdałami
- 250 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- skórka z cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 150 g migdałów
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
1. Migdały siekamy nożem na mniejsze kawałki, nie obieramy ich wcześniej ze skórki.
2. Na stolnicy/blacie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, skórkę otartą z cytryny, sól i masło. Wszystko to najpierw siekamy nożem, rozdrabniając masło i łącząc ze sobą składniki.
3. Następnie robimy kopczyk, wbijamy w niego jajka i wyrabiamy ciasto.
4. Do wyrobionego ciasta dodajemy pokrojone migdały i zagniatamy je w cieście. Formujemy wałek i wkładamy go do lodówki na godzinę.
5. Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części, formujemy z każdej mniejszy wałek (ok. 2,5 cm średnicy), lekko spłaszczamy.
6. Blachę piekarnika wykładamy papierem, układamy na niej wałki ciasta, które smarujemy roztrzepanym żółtkiem pomieszanym z mlekiem.
7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni), na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy blachę, studzimy ciasto i kroimy ukośnie w kromeczki ok. 2 cm.
8. Następnie wstawiamy z powrotem do piekarnika, zmniejszamy tylko temperaturę do 150 stopni. Wyciągamy po 20 minutach.
Podajemy z kawą, herbatą lub mlekiem. Smacznego!
Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni
Podziel się opinią
Komentarze