WAŻNE
TERAZ

Głosowanie za odrzuceniem prezydenckiego weta. Marszałek o dacie

Cała prawda o szpinaku

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Zdrowy i pyszny, tylko pomysłów brakuje

Obraz
© Shutterstock.com

26 marca świętujemy Dzień Szpinaku, jednego z najzdrowszych i najmniej chyba docenianych warzyw. Przebojem podbił kuchnie nawet najbardziej ekskluzywnych restauracji, a co za tym idzie powstały setki przepisów na fantastyczne dania ze szpinaku.

/ 9W każdej kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak powinien być stałym elementem naszych posiłków. Zawiera on bardzo dużą - jak na warzywo - ilość żelaza, poza tym witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz jod, mangan czy karoten. W warzywie tym znajdziemy również wiele antyoksydantów oraz magnez, który jest doskonałym lekiem na stres i wiosenny spadek nastroju. Dzięki bogactwu cennych składników szpinak zapobiega także bólom i zawrotom głowy, poprawia kondycję skóry i włosów oraz ma pozytywny wpływ na układ krwionośny i kości.

/ 9Jak przygotować go do gotowania?

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak w kuchni może być wykorzystywany na wiele sposobów. Młode listki możemy jeść surowe, w całości. Z większych warto usunąć główny nerw, który może być twardy i włóknisty. Świeży szpinak - zwłaszcza taki prosto z działki - jest mocno zabrudzony, dlatego zanim przystąpimy do gotowania, każdy listek musimy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jeśli chcemy zachować zielony kolor liści, po umyciu wrzućmy je do miski z lodem, a dopiero potem odsączmy na papierze kuchennym. Szpinak powinniśmy myć jak najkrócej przed podaniem, bo mokre, nietrwałe listki szybko zaczną więdnąć i gnić.

/ 9Podawaj z jajkiem lub śmietaną

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak możemy przygotować na wiele sposobów. W Polsce najczęściej jadamy duszony, a wcześniej gotowany, z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Warto pamiętać, że w trakcie obróbki liście wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Do obgotowanego szpinaku, w trakcie duszenia dodajemy do liści rozkłócone jajko albo gęstą śmietanę. Dzięki temu potrawa jest pyszna, ma zwartą konsystencję, a dodatkowo białko zawarte w jajkach i śmietanie zdecydowanie ułatwi wchłanianie żelaza ze szpinaku.

/ 9Szpinak baby

Obraz
© Shutterstock.com

Małe listki najlepiej jeść na surowo, dodając je do sałatek. Młody szpinak możemy łączyć z ziarnami granatu, prażonymi orzechami czy migdałami, z grzankami z chleba razowego, cząstkami pomarańczy czy krewetkami, jajkami, a nawet szynką. Przygotowując sałatkę ze szpinaku pamiętajmy jednak o tym, że dressing powinien być delikatny. Nie pasują tu raczej sosy majonezowe. Wystarczy prosty winegret z soku cytrynowego, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

/ 9Dodatek do dań

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak sprawdza się idealnie jako nadzienie do pierogów czy naleśników. Przygotowanie obu dań nie jest skomplikowane. Najpierw lekko dusimy szpinak, drobno go siekamy, dodajemy białego sera - najlepszy będzie polski twaróg lub włoska ricotta, doprawiamy i nadziewamy albo pierogi, albo naleśniki. Gdy do farszu dodamy np. drobno posiekane orzechy włoskie, albo uprażone ziarna słonecznika będzie jeszcze smaczniej.

/ 9W duecie z makaronem

Obraz
© Shutterstock.com

Kolejnym pomysłem na użycie szpinaku jest przygotowanie dania na bazie makaronu. Włoska kuchnia z zielonymi listkami będzie nie tylko pyszna, ale i zdrowa - o ile oczywiście ograniczymy ilość tłustej śmietany i żółtego sera. Zwłaszcza, że szpinak wcale nie wymaga ich towarzystwa. Wystarczy, że ugotowany makaron połączymy z zielonymi listkami, paskami wędzonego łososia i doprawiamy posiekanym czosnkiem, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Możemy posypać parmezanem, choć nie jest to konieczne. Pamiętajmy, by szpinaku wcześniej nie gotować. Zmięknie pod wpływem ciepła z makaronu.

/ 9Tarta, a może pizza?

Obraz
© Shutterstock.com

Tarta ze szpinakiem to danie bardzo proste, a wyjątkowo smaczne i idealne na przyjęcia. Wystarczy z mąki, jajka, masła, szczypty soli i wody przygotować kruche ciasto, wyłożyć nim formę do tarty, lekko zapiec ciasto, a następnie nałożyć warstwę duszonego szpinaku, zmieszanego z dwoma żółtkami, dużą łyżką śmietany i doprawionego solą i pieprzem. Wierzch oprószamy okruchami sera pleśniowego i zapiekamy.

/ 9Duś, piecz, smaż - opcji jest wiele

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak idealnie komponuje się także z mięsem, szczególnie drobiowym. Duszonymi i przyprawionymi solą i pieprzem listkami możemy nadziać pierś z kurczaka. Tak przygotowane możemy przyrządzić na wiele sposobów - usmażyć w panierce z mąki, upiec w folii lub - w wersji najzdrowszej i najmniej kalorycznej - ugotować na parze. Wszystko zależy od naszych kulinarnych gustów. Zamiast panierowanej piersi z tych samych składników wyczarujemy też delikatne i eleganckie zawijane zrazy. Wystarczy lekko rozbić pierś, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na niej liście szpinaku i kawałek sera feta i dokładnie zwinąć. Obwiązujemy nicią i dusimy w małej ilości bulionu. Szybko, zdrowo, elegancko, oryginalnie i oczywiście ze szpinakiem w roli głównej.
Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce