Cała prawda o szpinaku

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Zdrowy i pyszny, tylko pomysłów brakuje

Obraz
© Shutterstock.com

26 marca świętujemy Dzień Szpinaku, jednego z najzdrowszych i najmniej chyba docenianych warzyw. Przebojem podbił kuchnie nawet najbardziej ekskluzywnych restauracji, a co za tym idzie powstały setki przepisów na fantastyczne dania ze szpinaku.

/ 9W każdej kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak powinien być stałym elementem naszych posiłków. Zawiera on bardzo dużą - jak na warzywo - ilość żelaza, poza tym witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz jod, mangan czy karoten. W warzywie tym znajdziemy również wiele antyoksydantów oraz magnez, który jest doskonałym lekiem na stres i wiosenny spadek nastroju. Dzięki bogactwu cennych składników szpinak zapobiega także bólom i zawrotom głowy, poprawia kondycję skóry i włosów oraz ma pozytywny wpływ na układ krwionośny i kości.

/ 9Jak przygotować go do gotowania?

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak w kuchni może być wykorzystywany na wiele sposobów. Młode listki możemy jeść surowe, w całości. Z większych warto usunąć główny nerw, który może być twardy i włóknisty. Świeży szpinak - zwłaszcza taki prosto z działki - jest mocno zabrudzony, dlatego zanim przystąpimy do gotowania, każdy listek musimy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jeśli chcemy zachować zielony kolor liści, po umyciu wrzućmy je do miski z lodem, a dopiero potem odsączmy na papierze kuchennym. Szpinak powinniśmy myć jak najkrócej przed podaniem, bo mokre, nietrwałe listki szybko zaczną więdnąć i gnić.

/ 9Podawaj z jajkiem lub śmietaną

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak możemy przygotować na wiele sposobów. W Polsce najczęściej jadamy duszony, a wcześniej gotowany, z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Warto pamiętać, że w trakcie obróbki liście wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Do obgotowanego szpinaku, w trakcie duszenia dodajemy do liści rozkłócone jajko albo gęstą śmietanę. Dzięki temu potrawa jest pyszna, ma zwartą konsystencję, a dodatkowo białko zawarte w jajkach i śmietanie zdecydowanie ułatwi wchłanianie żelaza ze szpinaku.

/ 9Szpinak baby

Obraz
© Shutterstock.com

Małe listki najlepiej jeść na surowo, dodając je do sałatek. Młody szpinak możemy łączyć z ziarnami granatu, prażonymi orzechami czy migdałami, z grzankami z chleba razowego, cząstkami pomarańczy czy krewetkami, jajkami, a nawet szynką. Przygotowując sałatkę ze szpinaku pamiętajmy jednak o tym, że dressing powinien być delikatny. Nie pasują tu raczej sosy majonezowe. Wystarczy prosty winegret z soku cytrynowego, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

/ 9Dodatek do dań

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak sprawdza się idealnie jako nadzienie do pierogów czy naleśników. Przygotowanie obu dań nie jest skomplikowane. Najpierw lekko dusimy szpinak, drobno go siekamy, dodajemy białego sera - najlepszy będzie polski twaróg lub włoska ricotta, doprawiamy i nadziewamy albo pierogi, albo naleśniki. Gdy do farszu dodamy np. drobno posiekane orzechy włoskie, albo uprażone ziarna słonecznika będzie jeszcze smaczniej.

/ 9W duecie z makaronem

Obraz
© Shutterstock.com

Kolejnym pomysłem na użycie szpinaku jest przygotowanie dania na bazie makaronu. Włoska kuchnia z zielonymi listkami będzie nie tylko pyszna, ale i zdrowa - o ile oczywiście ograniczymy ilość tłustej śmietany i żółtego sera. Zwłaszcza, że szpinak wcale nie wymaga ich towarzystwa. Wystarczy, że ugotowany makaron połączymy z zielonymi listkami, paskami wędzonego łososia i doprawiamy posiekanym czosnkiem, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Możemy posypać parmezanem, choć nie jest to konieczne. Pamiętajmy, by szpinaku wcześniej nie gotować. Zmięknie pod wpływem ciepła z makaronu.

/ 9Tarta, a może pizza?

Obraz
© Shutterstock.com

Tarta ze szpinakiem to danie bardzo proste, a wyjątkowo smaczne i idealne na przyjęcia. Wystarczy z mąki, jajka, masła, szczypty soli i wody przygotować kruche ciasto, wyłożyć nim formę do tarty, lekko zapiec ciasto, a następnie nałożyć warstwę duszonego szpinaku, zmieszanego z dwoma żółtkami, dużą łyżką śmietany i doprawionego solą i pieprzem. Wierzch oprószamy okruchami sera pleśniowego i zapiekamy.

/ 9Duś, piecz, smaż - opcji jest wiele

Obraz
© Shutterstock.com

Szpinak idealnie komponuje się także z mięsem, szczególnie drobiowym. Duszonymi i przyprawionymi solą i pieprzem listkami możemy nadziać pierś z kurczaka. Tak przygotowane możemy przyrządzić na wiele sposobów - usmażyć w panierce z mąki, upiec w folii lub - w wersji najzdrowszej i najmniej kalorycznej - ugotować na parze. Wszystko zależy od naszych kulinarnych gustów. Zamiast panierowanej piersi z tych samych składników wyczarujemy też delikatne i eleganckie zawijane zrazy. Wystarczy lekko rozbić pierś, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na niej liście szpinaku i kawałek sera feta i dokładnie zwinąć. Obwiązujemy nicią i dusimy w małej ilości bulionu. Szybko, zdrowo, elegancko, oryginalnie i oczywiście ze szpinakiem w roli głównej.
Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja