Brosaniki. Kluseczki z surowych ziemniaków
Kuchnia polska ziemniakiem stoi. Joanna Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów", zebrała genialne pomysły na ziemniaczane pyszności.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 kg ziemniaków
- 5–6 łyżek mąki pszennej typ 550
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
Do podania:
- 2 średnie białe cebule
- kilka łyżek oleju
- opcjonalnie 200 g surowego wędzonego boczku
Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wyłóż na gęste sitko i osącz nadmiar wody, ale nie odciskaj. Delikatnie zlej wodę z miski, a skrobię, która zbierze się na dnie, wrzuć do ziemniaków. Dodaj sól i obie mąki (ilość mąki pszennej zależy od wilgotności startych ziemniaków), wymieszaj powstałą masę tak, by utworzyć zwartą, nielejącą pulpę. Przygotowaną masę nabieraj łyżką i wrzucaj do osolonej wrzącej wody. Potem delikatnie zamieszaj i gotuj kilka minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Brosaniki okraś zrumienioną na oleju cebulką. Najlepiej jednak smakują, gdy kilkanaście minut poleżą pod przykryciem razem z cebulą w tłuszczu (koniecznie na małym ogniu, żeby utrzymać temperaturę). Można także dodać skwarki wytopione z surowego wędzonego boczku.
Przepis pochodzi z książki Joanny Jakubiuk "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze