Brosaniki. Kluseczki z surowych ziemniaków

Kuchnia polska ziemniakiem stoi. Joanna Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów", zebrała genialne pomysły na ziemniaczane pyszności.

Brosaniki. Kluseczki z surowych ziemniakówBrosaniki. Kluseczki z surowych ziemniaków
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 5–6 łyżek mąki pszennej typ 550
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól

Do podania:

  • 2 średnie białe cebule
  • kilka łyżek oleju
  • opcjonalnie 200 g surowego wędzonego boczku

Przepis

Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wyłóż na gęste sitko i osącz nadmiar wody, ale nie odciskaj. Delikatnie zlej wodę z miski, a skrobię, która zbierze się na dnie, wrzuć do ziemniaków. Dodaj sól i obie mąki (ilość mąki pszennej zależy od wilgotności startych ziemniaków), wymieszaj powstałą masę tak, by utworzyć zwartą, nielejącą pulpę. Przygotowaną masę nabieraj łyżką i wrzucaj do osolonej wrzącej wody. Potem delikatnie zamieszaj i gotuj kilka minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Brosaniki okraś zrumienioną na oleju cebulką. Najlepiej jednak smakują, gdy kilkanaście minut poleżą pod przykryciem razem z cebulą w tłuszczu (koniecznie na małym ogniu, żeby utrzymać temperaturę). Można także dodać skwarki wytopione z surowego wędzonego boczku.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟