WAŻNE
TERAZ

Mamy najnowszy sondaż. Jedna partia znacząco zyskuje

BOEUF BOURGUIGNON z grzybami

Obraz

Składniki

  • 800 g mostku wołowego,
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 1/2 główki czosnku,
  • 1 plaster niewędzonego boczku,
  • 1/4 natki selera,
  • kilka gałązek tymianku,
  • kilka gałązek pietruszki,
  • 1 liść laurowy,
  • 1/2 butelki czerwonego wina, np. Bordeaux,
  • 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr

Przepis

1. Pokrój wołowinę w duże kawałki, ok. 3 cm.
2. Obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż nabierze ciemno złotego koloru. Następnie przenieś mięso na durszlak, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
3. Posiekaj cebulę i białą część pora i dodaj do garnka. Gotuj powoli w tłuszczu pozostałym na patelni. Dodaj szczyptę mąki, aby zagęścić sos. Po ugotowaniu odcedź nadmiar tłuszczu przez sito. Wrzuć cebulę ponownie na patelnię.
4. Główkę czosnku przekrój w poziomie na pół. Dodaj do cebuli.
5. Przygotuj bukiet przypraw. Zwiąż ćwierć natki selera, liść laurowy, kilka gałązek świeżego tymianku i trochę pietruszki i dodaj na patelnię. Niektórzy umieszczają marchewkę w Boeuf Bourguignon na tym etapie, ale nie uważam, aby było to konieczne.
6. Wino wlej do garnka, a następnie dodaj wcześniej przygotowany bukiet przypraw i ładny, duży plaster boczku. Doprowadź do wrzenia i zredukuj objętość (o około połowę). To wzmocni smak dania.
7. Dodaj 500 ml wody, a następnie bulionetkę Knorr, która podkreśli smak potrawy. Dodaj mięso, doprowadź do wrzenia. Całość włóż do pieca, piecz w temperaturze ok. 140-150°C przez ok. 165 min. Sprawdź po ok. 2 godz., czy danie nie wysycha.
8. 20 min przed końcem pokrój boczek w cienkie paski, a następnie smaż je delikatnie. Nie ma potrzeby dodawania jakiegokolwiek oleju, ponieważ boczek będzie gotować się we własnym tłuszczu. Na osobnej patelni zarumień cebulę. Gdy boczek będzie lekko rumiany, odcedź go i na tej samej patelni usmaż grzyby.
9. Wyciągnij z piekarnika mięso. Przełóż kawałki wołowiny na talerz i polej sosem z duszenia. Udekoruj cebulą, grzybami oraz boczkiem. Oto klasyczny boeuf bourguignon.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇