Bób w roli głównej

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Strączki pełne zdrowia

Obraz
© iStock.com

Szczególnie zdrowe są młode nasiona, które zawierają mnóstwo białka, idealnie przyswajalnego przez człowieka. Białko bobu to obok sojowego, najlepsze zastępstwo dla białka zwierzęcego. Dodatkowo zielone nasiona są także bogatym źródłem kwasu foliowego. Jedyne 100 gramów surowego bobu pokrywa aż 106 procent dziennego zapotrzebowania na tę cenną substancję. Bób warto jeść przez cały rok: mrożony nie traci swoich właściwości. Jednak wiosną najlepiej korzystać ze świeżego, który właśnie zaczyna pojawiać się na targowiskach.

Bób, wbrew powszechnym sądom, wcale nie jest tuczący. W 100 gramach gotowanego bobu jest wprawdzie aż 110 kcal, jednak dzięki śladowej zawartości tłuszczu i dużej ilości łatwo rozpuszczalnego błonnika nie tylko nie powoduje tycia, ale wspomaga odchudzanie. Jedzenie bobu spowalnia proces trawienia i na długo pozostawia uczucie sytości. Zawarta w bobie witamina B z kolei dobrze działa na układ nerwowy, więc pośrednio zmniejsza też stres wywołany odchudzaniem. O to, co trzeba wiedzieć o tych strączkach.

/ 6Bób nie dla każdego

Obraz
© 123RF.COM

Nie wszyscy jednak powinni jeść bób. Nie jest on zalecany osobom cierpiącym na dnę moczanową. Organizm takich osób produkuje duże ilości kwasu moczowego, który w nadmiarze gromadzi się w organizmie. Kwas moczowy jest końcowym produktem przemiany puryn, które znajdują się między innymi właśnie w bobie. Może więc dojść do powikłań. Bób może także czasem wywoływać alergie. Unikać go powinny także osoby mające problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach. Wzdęcia i gazy są wywołane przez oligosacharydy, które nie są trawione ani rozkładane przez bakterie jelitowe. Można jednak tego uniknąć, gotując bób w odpowiedni sposób lub jedząc go na surowo.

/ 6Bób w kuchni

Obraz
© iStock.com

Jak gotować nasiona bobu? Wybieramy tylko w pełni zdrowe ziarna, intensywnie zielone, bez plam, o przyjemnym, świeżym zapachu i gładkiej skórce. Po wypłukaniu wkładamy bób do garnka, zalewamy dużą ilością wody (dwa razy tyle, co nasion) i dodajemy łyżeczkę cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy łyżeczkę soli, kilka gałązek kopru i rozgnieciony ząbek czosnku. Bób gotujemy pod przykryciem maksymalnie 15 minut. Jeśli chcemy, by bób nie wywoływał wzdęć, przed gotowaniem zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Wodę wylewamy i gotujemy nasiona w czystej wodzie z dodatkiem soli 10-15 minut.

/ 6Surowe ziarenka

Obraz
© iStock.com

Młode nasiona bobu możemy, a nawet powinniśmy jeść na surowo. Młode ziarna można jeść bezpośrednio po wyjęciu ze strąków, ponieważ ich skórka nie jest jeszcze zbyt twarda. W skórce bobu znajduje się najwięcej witamin, podobnie jak w przypadku groszku cukrowego czy młodej fasolki szparagowej. Wykorzystajmy ten moment, gdy młody bób jest dostępny i jedzmy go, póki jest. Niestety, w starszych nasionach skórka staje się twarda i nie powinniśmy jej zjadać. Dlatego zawsze tę szarawą skórkę usuwamy.

/ 6Zupa z bobem

Obraz
© iStock.com

Bób najlepiej smakuje z masłem, koperkiem i czosnkiem. Jednak można używać go do przygotowywania sałatek, a nawet znakomitej zupy. Przepis jest prosty. Gotujemy nasiona bobu, obieramy je, dodajemy do wcześniej ugotowanego bulionu warzywnego, dodajemy kilka łyżek śmietany lub jogurtu i wszystko miksujemy na gładki krem. Fantastyczne są także kotleciki z bobu. Ich przygotowanie także nie jest trudne. Ugotowane ziarna (trzy szklanki) miksujemy z dodatkiem soli i pieprzu, dodajemy łyżkę śmietany, dwie łyżki otrąb i jedno jajko. Wszystko mieszamy i pozostawiamy, aż otręby zagęszczą masę. Formujemy kotleciki i smażymy na oleju kokosowym.

/ 6Bób - wartościowy produkt

Obraz
© iStock.com

Do jedzenia bobu zachęcają nie tylko kucharze, ale także dietetycy. Małgorzata Szymkowiak z Centrum Dietetycznego Naturhouse Gdańsk-Wrzeszcz, przekonuje, że zielone nasiona to skarbnica cennych substancji odżywczych. – Bób nie tylko wspomaga odchudzanie, ale także dostarcza nam wielu wartościowych składników. Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego jest niezbędny dla kobiet w ciąży, a także wspomaga leczenie anemii. Bób jest też bogaty w witaminy B1, B2, B6, C, A, K, a także składniki mineralne takie jak m.in. żelazo, wapń, potas – wymienia ekspertka. - Świeży bób ma największą ilość składników odżywczych, dlatego też warto go włączyć do wiosenno- letniego menu. Jest pyszny w postaci puree, jako dodatek do jajecznicy, sałatek, pierogów, a nawet ciasta!

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata