Bób w roli głównej

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Strączki pełne zdrowia

Obraz
© iStock.com

Szczególnie zdrowe są młode nasiona, które zawierają mnóstwo białka, idealnie przyswajalnego przez człowieka. Białko bobu to obok sojowego, najlepsze zastępstwo dla białka zwierzęcego. Dodatkowo zielone nasiona są także bogatym źródłem kwasu foliowego. Jedyne 100 gramów surowego bobu pokrywa aż 106 procent dziennego zapotrzebowania na tę cenną substancję. Bób warto jeść przez cały rok: mrożony nie traci swoich właściwości. Jednak wiosną najlepiej korzystać ze świeżego, który właśnie zaczyna pojawiać się na targowiskach.

Bób, wbrew powszechnym sądom, wcale nie jest tuczący. W 100 gramach gotowanego bobu jest wprawdzie aż 110 kcal, jednak dzięki śladowej zawartości tłuszczu i dużej ilości łatwo rozpuszczalnego błonnika nie tylko nie powoduje tycia, ale wspomaga odchudzanie. Jedzenie bobu spowalnia proces trawienia i na długo pozostawia uczucie sytości. Zawarta w bobie witamina B z kolei dobrze działa na układ nerwowy, więc pośrednio zmniejsza też stres wywołany odchudzaniem. O to, co trzeba wiedzieć o tych strączkach.

/ 6Bób nie dla każdego

Obraz
© 123RF.COM

Nie wszyscy jednak powinni jeść bób. Nie jest on zalecany osobom cierpiącym na dnę moczanową. Organizm takich osób produkuje duże ilości kwasu moczowego, który w nadmiarze gromadzi się w organizmie. Kwas moczowy jest końcowym produktem przemiany puryn, które znajdują się między innymi właśnie w bobie. Może więc dojść do powikłań. Bób może także czasem wywoływać alergie. Unikać go powinny także osoby mające problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach. Wzdęcia i gazy są wywołane przez oligosacharydy, które nie są trawione ani rozkładane przez bakterie jelitowe. Można jednak tego uniknąć, gotując bób w odpowiedni sposób lub jedząc go na surowo.

/ 6Bób w kuchni

Obraz
© iStock.com

Jak gotować nasiona bobu? Wybieramy tylko w pełni zdrowe ziarna, intensywnie zielone, bez plam, o przyjemnym, świeżym zapachu i gładkiej skórce. Po wypłukaniu wkładamy bób do garnka, zalewamy dużą ilością wody (dwa razy tyle, co nasion) i dodajemy łyżeczkę cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy łyżeczkę soli, kilka gałązek kopru i rozgnieciony ząbek czosnku. Bób gotujemy pod przykryciem maksymalnie 15 minut. Jeśli chcemy, by bób nie wywoływał wzdęć, przed gotowaniem zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Wodę wylewamy i gotujemy nasiona w czystej wodzie z dodatkiem soli 10-15 minut.

/ 6Surowe ziarenka

Obraz
© iStock.com

Młode nasiona bobu możemy, a nawet powinniśmy jeść na surowo. Młode ziarna można jeść bezpośrednio po wyjęciu ze strąków, ponieważ ich skórka nie jest jeszcze zbyt twarda. W skórce bobu znajduje się najwięcej witamin, podobnie jak w przypadku groszku cukrowego czy młodej fasolki szparagowej. Wykorzystajmy ten moment, gdy młody bób jest dostępny i jedzmy go, póki jest. Niestety, w starszych nasionach skórka staje się twarda i nie powinniśmy jej zjadać. Dlatego zawsze tę szarawą skórkę usuwamy.

/ 6Zupa z bobem

Obraz
© iStock.com

Bób najlepiej smakuje z masłem, koperkiem i czosnkiem. Jednak można używać go do przygotowywania sałatek, a nawet znakomitej zupy. Przepis jest prosty. Gotujemy nasiona bobu, obieramy je, dodajemy do wcześniej ugotowanego bulionu warzywnego, dodajemy kilka łyżek śmietany lub jogurtu i wszystko miksujemy na gładki krem. Fantastyczne są także kotleciki z bobu. Ich przygotowanie także nie jest trudne. Ugotowane ziarna (trzy szklanki) miksujemy z dodatkiem soli i pieprzu, dodajemy łyżkę śmietany, dwie łyżki otrąb i jedno jajko. Wszystko mieszamy i pozostawiamy, aż otręby zagęszczą masę. Formujemy kotleciki i smażymy na oleju kokosowym.

/ 6Bób - wartościowy produkt

Obraz
© iStock.com

Do jedzenia bobu zachęcają nie tylko kucharze, ale także dietetycy. Małgorzata Szymkowiak z Centrum Dietetycznego Naturhouse Gdańsk-Wrzeszcz, przekonuje, że zielone nasiona to skarbnica cennych substancji odżywczych. – Bób nie tylko wspomaga odchudzanie, ale także dostarcza nam wielu wartościowych składników. Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego jest niezbędny dla kobiet w ciąży, a także wspomaga leczenie anemii. Bób jest też bogaty w witaminy B1, B2, B6, C, A, K, a także składniki mineralne takie jak m.in. żelazo, wapń, potas – wymienia ekspertka. - Świeży bób ma największą ilość składników odżywczych, dlatego też warto go włączyć do wiosenno- letniego menu. Jest pyszny w postaci puree, jako dodatek do jajecznicy, sałatek, pierogów, a nawet ciasta!

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu