- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Desery
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 paczka mleka w proszku pełnego
 - 250 g margaryny do pieczenia
 - 1/2 szklanki wody
 - 1 szklanka cukru
 - 200 g herbatników
 - 4 łyżki ciemnego kakao
 - posiekana czekolada mleczna
 - Dodatki wedle uznania: garść dowolnych orzechów lub mix bakalii
 
Przepis
Ten przepis wraca jak bumerang, ale trudno się dziwić, bo smakuje wybornie i to jeden z klasyków słodkości PRL. Z małymi urozmaiceniami będzie wyjątkowy.
Przepis
W garnku podgrzać wodę, cukier i margarynę. Gdy się zagotują, zdjąć z palnika i wsypać mleko w proszku. Energicznie wymieszać do połączenia składników. Wsypać kakao, a następnie wymieszać i dodać pokruszone herbatniki, bakalie, posiekaną czekoladę itp. Doskonale sprawdzą się też: skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, wiśnie.
Przepis
Blok czekoladowy wlać do keksówki, przestudzić, a następnie włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać w formie grubszych plastrów.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl