Trwa ładowanie...
d180ips
09-06-2009 15:33

Biszkopt z truskawkami

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d180ips
Składniki
  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • szklanka maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • margaryna i bulka tarta do blachy
  • Krem:
  • kostka masla
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka rozgniecionych truskawek
  • 3 malutkie smietanki do kawy
  • galaretka
Przepis

Zoltka ucieram z 0,5 szklanki cukru na puszysta mase. Bialka ubijamy na sztywna piane ze szczypta soli, pozniej dodajemy reszte cukru i powoli wlewamy zoltka. Mieszamy az masa bedzie puszysta. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i mieszamy reka (nie mikserem). Ciasto wlewamy do blachy wysmarowanej margaryna i posypanej bulka tarta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy okolo pol godziny.
KREM:maslo ucieramy mikserem na puszysta mase. Pozniej dodajemy cukier i potrochu rozgniecione truskawki i na koncu zagotowane smietanki.
Ostudzony biszkopt przekraiwamy na dwie czesci. Jedna czesc smarujemy polowa kremu, przykrywamy druga czescia i rozsmarowujemy krem. Galaretke przygotowujemy wedlug przepisu na opakowaniu. Tezejaca galaretka polewamy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodowki

Przepis dodał użytkownik sylwiasleboda1

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d180ips
d180ips
d180ips
Więcej tematów
d180ips