Trwa ładowanie...
d2ch88i
09-06-2009 15:33

Biszkopt z truskawkami

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2ch88i
Składniki
  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • szklanka maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • margaryna i bulka tarta do blachy
  • Krem:
  • kostka masla
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka rozgniecionych truskawek
  • 3 malutkie smietanki do kawy
  • galaretka
Przepis

Zoltka ucieram z 0,5 szklanki cukru na puszysta mase. Bialka ubijamy na sztywna piane ze szczypta soli, pozniej dodajemy reszte cukru i powoli wlewamy zoltka. Mieszamy az masa bedzie puszysta. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i mieszamy reka (nie mikserem). Ciasto wlewamy do blachy wysmarowanej margaryna i posypanej bulka tarta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy okolo pol godziny.
KREM:maslo ucieramy mikserem na puszysta mase. Pozniej dodajemy cukier i potrochu rozgniecione truskawki i na koncu zagotowane smietanki.
Ostudzony biszkopt przekraiwamy na dwie czesci. Jedna czesc smarujemy polowa kremu, przykrywamy druga czescia i rozsmarowujemy krem. Galaretke przygotowujemy wedlug przepisu na opakowaniu. Tezejaca galaretka polewamy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodowki

Przepis dodał użytkownik sylwiasleboda1

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ch88i
d2ch88i
d2ch88i
Więcej tematów
d2ch88i

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj