Biszkopt z truskawkami
- Biszkopt:
- 5 jaj
- szklanka maki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 lyzki maki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- margaryna i bulka tarta do blachy
- Krem:
- kostka masla
- szklanka cukru pudru
- szklanka rozgniecionych truskawek
- 3 malutkie smietanki do kawy
- galaretka
Zoltka ucieram z 0,5 szklanki cukru na puszysta mase. Bialka ubijamy na sztywna piane ze szczypta soli, pozniej dodajemy reszte cukru i powoli wlewamy zoltka. Mieszamy az masa bedzie puszysta. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i mieszamy reka (nie mikserem). Ciasto wlewamy do blachy wysmarowanej margaryna i posypanej bulka tarta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy okolo pol godziny.
KREM:maslo ucieramy mikserem na puszysta mase. Pozniej dodajemy cukier i potrochu rozgniecione truskawki i na koncu zagotowane smietanki.
Ostudzony biszkopt przekraiwamy na dwie czesci. Jedna czesc smarujemy polowa kremu, przykrywamy druga czescia i rozsmarowujemy krem. Galaretke przygotowujemy wedlug przepisu na opakowaniu. Tezejaca galaretka polewamy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodowki
Przepis dodał użytkownik sylwiasleboda1
Podziel się opinią
Komentarze