Bigos w wersji light
Kapusta pekińska nadaje się nie tylko do surówek i sałatek. Równie dobrze smakuje na ciepło. Można j ą dodawać do zup, zapiekanek, a także ugotować z niej bigos. Takie danie będzie świetną alternatywą dla klasycznego polskiego bigosu z młodej kapusty. Wypróbujcie nasz przepis. Warto!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 kapusta pekińska,
- 400 g chudej kiełbasy,
- 2 marchewki,
- pół średniego selera,
- 2 cebule,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, cukier,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sok z cytryny,
- ostra papryka,
- olej do smażenia.
Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju w garnku o grubym dnie. Marchewkę i selera obierz i zetrzyj na tartce do dużych oczkach. Przełóż warzywado garnka, podlej delikatnie wodą i podsmaż razem z cebulą i kiełbasą. Kapustę pekińską poszatkuj i dodaj do reszty skłądników. Wlej 2 szklanki wody, wrzuć 2 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego. Duś pod przykryciem ok 20-25 minut. Po tym czasie dopraw do smaku, dodaj koncentrat i wymieszaj. Podawaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Wyglądają dziwnie, smakują doskonale. Zobaczcie tradycyjne polskie dania:
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze