WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Bigos w wersji light

Kapusta pekińska nadaje się nie tylko do surówek i sałatek. Równie dobrze smakuje na ciepło. Można j ą dodawać do zup, zapiekanek, a także ugotować z niej bigos. Takie danie będzie świetną alternatywą dla klasycznego polskiego bigosu z młodej kapusty. Wypróbujcie nasz przepis. Warto!

Bigos w wersji lightBigos w wersji light
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kapusta pekińska,
  • 400 g chudej kiełbasy,
  • 2 marchewki,
  • pół średniego selera,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, cukier,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sok z cytryny,
  • ostra papryka,
  • olej do smażenia.

Przepis

Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju w garnku o grubym dnie. Marchewkę i selera obierz i zetrzyj na tartce do dużych oczkach. Przełóż warzywado garnka, podlej delikatnie wodą i podsmaż razem z cebulą i kiełbasą. Kapustę pekińską poszatkuj i dodaj do reszty skłądników. Wlej 2 szklanki wody, wrzuć 2 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego. Duś pod przykryciem ok 20-25 minut. Po tym czasie dopraw do smaku, dodaj koncentrat i wymieszaj. Podawaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru