Batony figowe. Zdrowe słodkości

Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała odtworzyć popularnych batoników. Efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania i zupełnie nieskromnie muszę przyznać, że to jedne z moich ulubionych domowych słodkości i miłość od pierwszego kęsa.

Batoniki figowe świetnie sprawdzą się, jako zdrowa przekąska do pracy
Źródło zdjęć: © Słodkie sekrety

Batoniki możesz też nadziać dobrej jakości marmoladą truskawkową, daktylowym karmelem lub daktylami zmiksowanymi z kakao. Ciasteczka przechowywane w szczelnym pudełku miękną i smakują jeszcze lepiej. Przepis pochodzi z książki "Słodkie sekrety", przewodnika po świecie bezgluteowych wegańskich deserów.

Przepis na batony figowe (10 sztuk):

Ciasto:
• 150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
• 50 g mielonego siemienia lnianego
• 20 dużych ekologicznych daktyli (namoczonych uprzednio)
• 30 g stałego oleju kokosowego
Nadzienie:
• 100 g suszonych fig
• 2 łyżki niesłodzonych powideł śliwkowych

Wykonanie:
• Figi pozbaw twardych ogonków. Zalej ciepłą wodą i odstaw, aby zmiękły. Olej rozpuść w garnuszku.
• Daktyle wrzuć do naczynia blendera i zmiksuj. Dodaj olej i połącz. Do powstałej masy dodawaj partiami suche składniki. W zależności od użytych daktyli proporcja może się różnić. Ważne, żeby masa była dość elastyczna i dała się formować. Ciasto uformuj w bloczek, owiń folią i chłódź w lodówce przez 30 minut.
• Figi odsącz na sitku i zblenduj. Dodaj powidła i wymieszaj.
• Ciasto podziel na pięć części. Każdą rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Brzegi odkrój nożem tak, by powstał prostokąt.
• Na środku ułóż pasek nadzienia, a następnie przykryj go dłuższym bokiem prostokąta. Zroluj delikatnie, tak aby uzyskać wałeczek. Każdy z pięciu ruloników przekrój na pół.
• Batoniki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę