WAŻNE
TERAZ

Sławosz wyszedł z kapsuły. Załoga Ax‑4 na Ziemi [RELACJA]

Batony figowe. Zdrowe słodkości

Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała odtworzyć popularnych batoników. Efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania i zupełnie nieskromnie muszę przyznać, że to jedne z moich ulubionych domowych słodkości i miłość od pierwszego kęsa.

Batoniki figowe świetnie sprawdzą się, jako zdrowa przekąska do pracy
Źródło zdjęć: © Słodkie sekrety

Batoniki możesz też nadziać dobrej jakości marmoladą truskawkową, daktylowym karmelem lub daktylami zmiksowanymi z kakao. Ciasteczka przechowywane w szczelnym pudełku miękną i smakują jeszcze lepiej. Przepis pochodzi z książki "Słodkie sekrety", przewodnika po świecie bezgluteowych wegańskich deserów.

Przepis na batony figowe (10 sztuk):

Ciasto:
• 150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
• 50 g mielonego siemienia lnianego
• 20 dużych ekologicznych daktyli (namoczonych uprzednio)
• 30 g stałego oleju kokosowego
Nadzienie:
• 100 g suszonych fig
• 2 łyżki niesłodzonych powideł śliwkowych

Wykonanie:
• Figi pozbaw twardych ogonków. Zalej ciepłą wodą i odstaw, aby zmiękły. Olej rozpuść w garnuszku.
• Daktyle wrzuć do naczynia blendera i zmiksuj. Dodaj olej i połącz. Do powstałej masy dodawaj partiami suche składniki. W zależności od użytych daktyli proporcja może się różnić. Ważne, żeby masa była dość elastyczna i dała się formować. Ciasto uformuj w bloczek, owiń folią i chłódź w lodówce przez 30 minut.
• Figi odsącz na sitku i zblenduj. Dodaj powidła i wymieszaj.
• Ciasto podziel na pięć części. Każdą rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Brzegi odkrój nożem tak, by powstał prostokąt.
• Na środku ułóż pasek nadzienia, a następnie przykryj go dłuższym bokiem prostokąta. Zroluj delikatnie, tak aby uzyskać wałeczek. Każdy z pięciu ruloników przekrój na pół.
• Batoniki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty