Batony figowe. Zdrowe słodkości

Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała odtworzyć popularnych batoników. Efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania i zupełnie nieskromnie muszę przyznać, że to jedne z moich ulubionych domowych słodkości i miłość od pierwszego kęsa.

Batoniki figowe świetnie sprawdzą się, jako zdrowa przekąska do pracy
Źródło zdjęć: © Słodkie sekrety

Batoniki możesz też nadziać dobrej jakości marmoladą truskawkową, daktylowym karmelem lub daktylami zmiksowanymi z kakao. Ciasteczka przechowywane w szczelnym pudełku miękną i smakują jeszcze lepiej. Przepis pochodzi z książki "Słodkie sekrety", przewodnika po świecie bezgluteowych wegańskich deserów.

Przepis na batony figowe (10 sztuk):

Ciasto:
• 150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
• 50 g mielonego siemienia lnianego
• 20 dużych ekologicznych daktyli (namoczonych uprzednio)
• 30 g stałego oleju kokosowego
Nadzienie:
• 100 g suszonych fig
• 2 łyżki niesłodzonych powideł śliwkowych

Wykonanie:
• Figi pozbaw twardych ogonków. Zalej ciepłą wodą i odstaw, aby zmiękły. Olej rozpuść w garnuszku.
• Daktyle wrzuć do naczynia blendera i zmiksuj. Dodaj olej i połącz. Do powstałej masy dodawaj partiami suche składniki. W zależności od użytych daktyli proporcja może się różnić. Ważne, żeby masa była dość elastyczna i dała się formować. Ciasto uformuj w bloczek, owiń folią i chłódź w lodówce przez 30 minut.
• Figi odsącz na sitku i zblenduj. Dodaj powidła i wymieszaj.
• Ciasto podziel na pięć części. Każdą rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Brzegi odkrój nożem tak, by powstał prostokąt.
• Na środku ułóż pasek nadzienia, a następnie przykryj go dłuższym bokiem prostokąta. Zroluj delikatnie, tak aby uzyskać wałeczek. Każdy z pięciu ruloników przekrój na pół.
• Batoniki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę