Batony figowe. Zdrowe słodkości

Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała odtworzyć popularnych batoników. Efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania i zupełnie nieskromnie muszę przyznać, że to jedne z moich ulubionych domowych słodkości i miłość od pierwszego kęsa.

Batoniki figowe świetnie sprawdzą się, jako zdrowa przekąska do pracy
Źródło zdjęć: © Słodkie sekrety

Batoniki możesz też nadziać dobrej jakości marmoladą truskawkową, daktylowym karmelem lub daktylami zmiksowanymi z kakao. Ciasteczka przechowywane w szczelnym pudełku miękną i smakują jeszcze lepiej. Przepis pochodzi z książki "Słodkie sekrety", przewodnika po świecie bezgluteowych wegańskich deserów.

Przepis na batony figowe (10 sztuk):

Ciasto:
• 150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
• 50 g mielonego siemienia lnianego
• 20 dużych ekologicznych daktyli (namoczonych uprzednio)
• 30 g stałego oleju kokosowego
Nadzienie:
• 100 g suszonych fig
• 2 łyżki niesłodzonych powideł śliwkowych

Wykonanie:
• Figi pozbaw twardych ogonków. Zalej ciepłą wodą i odstaw, aby zmiękły. Olej rozpuść w garnuszku.
• Daktyle wrzuć do naczynia blendera i zmiksuj. Dodaj olej i połącz. Do powstałej masy dodawaj partiami suche składniki. W zależności od użytych daktyli proporcja może się różnić. Ważne, żeby masa była dość elastyczna i dała się formować. Ciasto uformuj w bloczek, owiń folią i chłódź w lodówce przez 30 minut.
• Figi odsącz na sitku i zblenduj. Dodaj powidła i wymieszaj.
• Ciasto podziel na pięć części. Każdą rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Brzegi odkrój nożem tak, by powstał prostokąt.
• Na środku ułóż pasek nadzienia, a następnie przykryj go dłuższym bokiem prostokąta. Zroluj delikatnie, tak aby uzyskać wałeczek. Każdy z pięciu ruloników przekrój na pół.
• Batoniki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯