Batony figowe. Zdrowe słodkości
Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała odtworzyć popularnych batoników. Efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania i zupełnie nieskromnie muszę przyznać, że to jedne z moich ulubionych domowych słodkości i miłość od pierwszego kęsa.
Batoniki możesz też nadziać dobrej jakości marmoladą truskawkową, daktylowym karmelem lub daktylami zmiksowanymi z kakao. Ciasteczka przechowywane w szczelnym pudełku miękną i smakują jeszcze lepiej. Przepis pochodzi z książki "Słodkie sekrety", przewodnika po świecie bezgluteowych wegańskich deserów.
Przepis na batony figowe (10 sztuk):
Ciasto:
•   150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
•   50 g mielonego siemienia lnianego
•   20 dużych ekologicznych daktyli (namoczonych uprzednio)
•   30 g stałego oleju kokosowego
Nadzienie:
•   100 g suszonych fig
•   2 łyżki niesłodzonych powideł śliwkowych
Wykonanie:
•   Figi pozbaw twardych ogonków. Zalej ciepłą wodą i odstaw, aby zmiękły. Olej rozpuść w garnuszku. 
•   Daktyle wrzuć do naczynia blendera i zmiksuj. Dodaj olej i połącz. Do powstałej masy dodawaj partiami suche składniki. W zależności od  użytych daktyli proporcja może się różnić. Ważne, żeby masa była dość elastyczna i dała się formować. Ciasto uformuj w bloczek, owiń folią i chłódź w lodówce przez 30 minut.
•   Figi odsącz na sitku i zblenduj. Dodaj powidła i wymieszaj.
•   Ciasto podziel na pięć części. Każdą rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Brzegi odkrój nożem tak, by powstał prostokąt. 
•   Na środku ułóż pasek nadzienia, a następnie przykryj go dłuższym bokiem prostokąta. Zroluj delikatnie, tak aby uzyskać wałeczek. Każdy z pięciu ruloników przekrój na pół.
•   Batoniki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.