Baklawa turecka
- migdały 200 g
- orzechy 100 g
- pistacje 100 g
- goździk zmielony szczypta
- cynamon 1 łyżka
- cukier puder 50 g
- cukier waniliowy 3 łyżki
- masło 150 g
- żółtko do posmarowania
- Ciasto:
- mąka 300 g
- masło 80 g
- sok z cytryny 1 łyżka
- masa śmietanowa:
- śmietana kremówka 200 ml
- śmietan fix lub śnieżka 1 opakowanie
- miód płynny 2-3 łyżki
Migdały, orzechy i pistacje posiekać i zmieszać z przyprawami i waniliowym cukrem. Masło rozpuścić.
Przygotować ciasto:
przesiać mąkę do miski, dodać rozpuszczone masło, sok z cytryny, trochę wody i wyrobic ciasto. Podzielić na 10 części.
Każdy placek rozwałkowywać na cienkie placki. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę.
Położyć 3 placki posmarowane rozpuszczonym masłem.
Posypać mieszaniną orzechową przykryć kolejnym plackiem, znów orzechy itd aż zostaną 3 placki.
Te 3 placki również posmarować masłem i położyć jako wierzchnia warstwę. Wierzch nasmarować roztrzepanym żółtkiem.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w tem 190st.
Po upieczeniu gorące ciasto pokroić na kawałki.
Podawać z ubitą śmietaną z dodatkiem miodu.
Przepis dodał użytkownik iza.kubica
Podziel się opinią
Komentarze