- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
Składniki
- 300 g herbatników
- 200 g rodzynek
- 200 g dżemu truskawkowego lub wiśniowego
- 100 ml mleka
- 100 g masła
- 100-125 g cukru
- 4 pełne łyżeczki ciemnego kakao
- 3-4 krople aromatu kokosowego
- wiórki kokosowe
Przepis
Herbatniki dokładnie pokruszyć - można je włożyć do papierowej torebki i rozbić za pomocą tłuczka lub deski do krojenia.
Przepis
W rondelku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Po chwili dodać cukier, rodzynki, dżem, kakao i aromat.
Przepis
Wsypać pokruszone herbatniki, wymieszać dokładnie. Po przestudzeniu formować z masy kulki, które następnie należy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ułożyć na półmisku i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl