Babka Wielkanocna
- jaja - 4 sztuki
- margaryna - 250 gram
- olej - 1/3 szklanki
- mąka pszenna - 1 szklanka
- mąka ziemniaczana - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu - KAMIS - 1sztuka
- kakao - 2-3 łyżki
- bułka tarta i olej do przygotowania blaszki
KROK 1:
Margarynę roztapiamy i odstawiamy aby przestygła
KROK 2:
Jaja, cukier waniliowy oraz zwykły miksujemy aż uzyskamy w miarę puszystą masę.
KROK 3:
Pozostałe suche składniki łączymy ze sobą (oprócz kakao). Mąki dodatkowo przesiewamy przez sitko. Dodajemy do masy z jaj i wszystko ponownie miksujemy. Pod koniec dodajemy przestudzoną margarynę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
KROK 4:
Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy bułka tartą. Do tak przygotowanej blaszki wykładamy 2/3 powstałej masy. Do pozostałej części dodajemy kakao, miksujemy i wykładamy na jasną masę.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 60-65 minut w temperaturze 180 stopni.
Dekorujemy dowolnie - moja została skromnie przyozdobiona pisakami lukrowymi. :)
SMACZNEGO :)
Przepis dodał użytkownik Poison1988
Podziel się opinią
Komentarze