Babka Wielkanocna

Obraz

Składniki

  • jaja - 4 sztuki
  • margaryna - 250 gram
  • olej - 1/3 szklanki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu - KAMIS - 1sztuka
  • kakao - 2-3 łyżki
    • bułka tarta i olej do przygotowania blaszki

Przepis

KROK 1:
Margarynę roztapiamy i odstawiamy aby przestygła

Przepis

KROK 2:
Jaja, cukier waniliowy oraz zwykły miksujemy aż uzyskamy w miarę puszystą masę.

Przepis

KROK 3:
Pozostałe suche składniki łączymy ze sobą (oprócz kakao). Mąki dodatkowo przesiewamy przez sitko. Dodajemy do masy z jaj i wszystko ponownie miksujemy. Pod koniec dodajemy przestudzoną margarynę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Przepis

KROK 4:
Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy bułka tartą. Do tak przygotowanej blaszki wykładamy 2/3 powstałej masy. Do pozostałej części dodajemy kakao, miksujemy i wykładamy na jasną masę.

Przepis

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 60-65 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis

Dekorujemy dowolnie - moja została skromnie przyozdobiona pisakami lukrowymi. :)

Przepis

SMACZNEGO :)

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości