Babka ucierana
- 20 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag masła
- 12 dag cukru pudru
- masło do formy
- skórka otarta z cytryny
- 1 cytryna
- 4 duże jaja
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- polewa czekoladowa
Mąkę zmieszać z proszkiem, przesiać. Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać stopniowo żółtka, cukier, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Starannie utrzeć. Z białek ubić pianę, połączyć z przygotowaną mąką i masą, delikatnie wymieszać całość. Wyłożyć do formy, włożyć do średnio nagrzanego piekarnika na 30-40 min. Upieczoną, wystudzoną babkę polać polewą.
Przepis dodał użytkownik bozena.kowalewska6
Podziel się opinią
Komentarze