ABC gotowania: parmigiana

Aromatyczna zapiekanka z pokrojonych na cienkie plastry bakłażanów przekładanych pomidorowym sosem i serem mozzarella przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi kuchni włoskiej. Dziś w ramach cyklu "ABC gotowania" przedstawiamy, jak zrobić to proste w przygotowaniu i smaczne danie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Chociaż miejsce pochodzenia parmigiany jest przedmiotem sporów kilku włoskich regionów, jedno jest pewne – jest to zapiekanka z bakłażanów i pomidorów. Jej składniki mogą różnić się trochę w zależności od tego, w której części Włoch została przygotowana. I tak, w Neapolu jest to jarski dodatek do głównego dania obiadowego. Z kolei Sycylijczycy poczęstują nas tą zapiekanką z tuńczykiem. Natomiast w Apulii, ze stolicą w Bari, skosztujemy parmigiany z kiełbasą. To, którą wersję parmigiany przygotujemy, zależy od naszych kulinarnych upodobań. My przedstawiamy przepis na najprostszą, bez mięsnych dodatków, zapiekankę z bakłażanów.

Czasem zdarza się, że kupiony przez nas bakłażan po upieczeniu może mieć gorzki smak. Istnieje prosty sposób, aby tego uniknąć. Wystarczy, że przed smażeniem plastry bakłażana posypiemy grubą warstwą soli i odstawimy na ok. 30 minut na ręczniku papierowym. Następnie spłukujemy nadmiar soli i osuszamy warzywo.

Przepis na parmigianę

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 250 g mozzarelli
  • 200 g parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: cebulę koimy w drobną kostkę i razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na oliwie. Gdy cebula będzie zeszklona, dodajemy do niej obrane ze skóry pomidory, przecier pomidorowy, bazylię i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dusimy przez ok. 30 minut do momentu, aż sos stanie się gęsty. Bakłażany kroimy w plastry i smażymy. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: bakłażany, mozzarellę i sos pomidorowy. Wierzch parmigiany posypujemy startym parmezanem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀