ABC gotowania: parmigiana

Aromatyczna zapiekanka z pokrojonych na cienkie plastry bakłażanów przekładanych pomidorowym sosem i serem mozzarella przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi kuchni włoskiej. Dziś w ramach cyklu "ABC gotowania" przedstawiamy, jak zrobić to proste w przygotowaniu i smaczne danie.

ABC gotowania: parmigiana
Źródło zdjęć: © 123RF

Chociaż miejsce pochodzenia parmigiany jest przedmiotem sporów kilku włoskich regionów, jedno jest pewne – jest to zapiekanka z bakłażanów i pomidorów. Jej składniki mogą różnić się trochę w zależności od tego, w której części Włoch została przygotowana. I tak, w Neapolu jest to jarski dodatek do głównego dania obiadowego. Z kolei Sycylijczycy poczęstują nas tą zapiekanką z tuńczykiem. Natomiast w Apulii, ze stolicą w Bari, skosztujemy parmigiany z kiełbasą. To, którą wersję parmigiany przygotujemy, zależy od naszych kulinarnych upodobań. My przedstawiamy przepis na najprostszą, bez mięsnych dodatków, zapiekankę z bakłażanów.

Czasem zdarza się, że kupiony przez nas bakłażan po upieczeniu może mieć gorzki smak. Istnieje prosty sposób, aby tego uniknąć. Wystarczy, że przed smażeniem plastry bakłażana posypiemy grubą warstwą soli i odstawimy na ok. 30 minut na ręczniku papierowym. Następnie spłukujemy nadmiar soli i osuszamy warzywo.

Przepis na parmigianę

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 250 g mozzarelli
  • 200 g parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: cebulę koimy w drobną kostkę i razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na oliwie. Gdy cebula będzie zeszklona, dodajemy do niej obrane ze skóry pomidory, przecier pomidorowy, bazylię i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dusimy przez ok. 30 minut do momentu, aż sos stanie się gęsty. Bakłażany kroimy w plastry i smażymy. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: bakłażany, mozzarellę i sos pomidorowy. Wierzch parmigiany posypujemy startym parmezanem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce