ABC gotowania: parmigiana

Aromatyczna zapiekanka z pokrojonych na cienkie plastry bakłażanów przekładanych pomidorowym sosem i serem mozzarella przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi kuchni włoskiej. Dziś w ramach cyklu "ABC gotowania" przedstawiamy, jak zrobić to proste w przygotowaniu i smaczne danie.

ABC gotowania: parmigiana
Źródło zdjęć: © 123RF
13

Chociaż miejsce pochodzenia parmigiany jest przedmiotem sporów kilku włoskich regionów, jedno jest pewne – jest to zapiekanka z bakłażanów i pomidorów. Jej składniki mogą różnić się trochę w zależności od tego, w której części Włoch została przygotowana. I tak, w Neapolu jest to jarski dodatek do głównego dania obiadowego. Z kolei Sycylijczycy poczęstują nas tą zapiekanką z tuńczykiem. Natomiast w Apulii, ze stolicą w Bari, skosztujemy parmigiany z kiełbasą. To, którą wersję parmigiany przygotujemy, zależy od naszych kulinarnych upodobań. My przedstawiamy przepis na najprostszą, bez mięsnych dodatków, zapiekankę z bakłażanów.

Czasem zdarza się, że kupiony przez nas bakłażan po upieczeniu może mieć gorzki smak. Istnieje prosty sposób, aby tego uniknąć. Wystarczy, że przed smażeniem plastry bakłażana posypiemy grubą warstwą soli i odstawimy na ok. 30 minut na ręczniku papierowym. Następnie spłukujemy nadmiar soli i osuszamy warzywo.

Przepis na parmigianę

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 250 g mozzarelli
  • 200 g parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: cebulę koimy w drobną kostkę i razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na oliwie. Gdy cebula będzie zeszklona, dodajemy do niej obrane ze skóry pomidory, przecier pomidorowy, bazylię i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dusimy przez ok. 30 minut do momentu, aż sos stanie się gęsty. Bakłażany kroimy w plastry i smażymy. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: bakłażany, mozzarellę i sos pomidorowy. Wierzch parmigiany posypujemy startym parmezanem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć