Trwa ładowanie...

ABC gotowania: parmigiana

Aromatyczna zapiekanka z pokrojonych na cienkie plastry bakłażanów przekładanych pomidorowym sosem i serem mozzarella przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi kuchni włoskiej. Dziś w ramach cyklu "ABC gotowania" przedstawiamy, jak zrobić to proste w przygotowaniu i smaczne danie.

ABC gotowania: parmigianaŹródło: 123RF
d3ga706
d3ga706

Chociaż miejsce pochodzenia parmigiany jest przedmiotem sporów kilku włoskich regionów, jedno jest pewne – jest to zapiekanka z bakłażanów i pomidorów. Jej składniki mogą różnić się trochę w zależności od tego, w której części Włoch została przygotowana. I tak, w Neapolu jest to jarski dodatek do głównego dania obiadowego. Z kolei Sycylijczycy poczęstują nas tą zapiekanką z tuńczykiem. Natomiast w Apulii, ze stolicą w Bari, skosztujemy parmigiany z kiełbasą. To, którą wersję parmigiany przygotujemy, zależy od naszych kulinarnych upodobań. My przedstawiamy przepis na najprostszą, bez mięsnych dodatków, zapiekankę z bakłażanów.

Czasem zdarza się, że kupiony przez nas bakłażan po upieczeniu może mieć gorzki smak. Istnieje prosty sposób, aby tego uniknąć. Wystarczy, że przed smażeniem plastry bakłażana posypiemy grubą warstwą soli i odstawimy na ok. 30 minut na ręczniku papierowym. Następnie spłukujemy nadmiar soli i osuszamy warzywo.

Przepis na parmigianę

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 250 g mozzarelli
  • 200 g parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: cebulę koimy w drobną kostkę i razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na oliwie. Gdy cebula będzie zeszklona, dodajemy do niej obrane ze skóry pomidory, przecier pomidorowy, bazylię i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dusimy przez ok. 30 minut do momentu, aż sos stanie się gęsty. Bakłażany kroimy w plastry i smażymy. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: bakłażany, mozzarellę i sos pomidorowy. Wierzch parmigiany posypujemy startym parmezanem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3ga706
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ga706
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj