WAŻNE
TERAZ

Dowództwo Operacyjne reaguje na doniesienia o Wyrykach

ABC gotowania: parmigiana

Aromatyczna zapiekanka z pokrojonych na cienkie plastry bakłażanów przekładanych pomidorowym sosem i serem mozzarella przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi kuchni włoskiej. Dziś w ramach cyklu "ABC gotowania" przedstawiamy, jak zrobić to proste w przygotowaniu i smaczne danie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Chociaż miejsce pochodzenia parmigiany jest przedmiotem sporów kilku włoskich regionów, jedno jest pewne – jest to zapiekanka z bakłażanów i pomidorów. Jej składniki mogą różnić się trochę w zależności od tego, w której części Włoch została przygotowana. I tak, w Neapolu jest to jarski dodatek do głównego dania obiadowego. Z kolei Sycylijczycy poczęstują nas tą zapiekanką z tuńczykiem. Natomiast w Apulii, ze stolicą w Bari, skosztujemy parmigiany z kiełbasą. To, którą wersję parmigiany przygotujemy, zależy od naszych kulinarnych upodobań. My przedstawiamy przepis na najprostszą, bez mięsnych dodatków, zapiekankę z bakłażanów.

Czasem zdarza się, że kupiony przez nas bakłażan po upieczeniu może mieć gorzki smak. Istnieje prosty sposób, aby tego uniknąć. Wystarczy, że przed smażeniem plastry bakłażana posypiemy grubą warstwą soli i odstawimy na ok. 30 minut na ręczniku papierowym. Następnie spłukujemy nadmiar soli i osuszamy warzywo.

Przepis na parmigianę

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 250 g mozzarelli
  • 200 g parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: cebulę koimy w drobną kostkę i razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na oliwie. Gdy cebula będzie zeszklona, dodajemy do niej obrane ze skóry pomidory, przecier pomidorowy, bazylię i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dusimy przez ok. 30 minut do momentu, aż sos stanie się gęsty. Bakłażany kroimy w plastry i smażymy. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: bakłażany, mozzarellę i sos pomidorowy. Wierzch parmigiany posypujemy startym parmezanem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu