3 pomysły na obiad, który robi się sam

Wszyscy, dla których codzienne gotowanie obiadu jest zmorą powinni pokochać te przepisy. W końcu nie ma nic przyjemniejszego niż obiad, którego przygotowanie ogranicza się jedynie do włożenia wszystkich niezbędnych składników do odpowiedniego urządzenia, które zamieni je w pyszne danie bez twojego udziału.

kurczak, pieczony kurczak, obiadPieczony kurczak z kombiwaru
Źródło zdjęć: © Unsplash.com | Angela Bailey

Kombiwar – przyjaciel każdego domu

Jeśli należysz do wspomnianej wyżej grupy osób, które nie przepadają za codziennym przygotowywaniem obiadu (lub po prostu nie zawsze mają na to czas), koniecznie powinnaś zaprzyjaźnić się z urządzeniem pod tajemniczo brzmiącą nazwą – kombiwar. Co to takiego? Jeśli pamiętasz czasy PRL-u i wczesnych lat 90-tych, na pewno wiesz, czym był prodiż. Kombiwar jest jego współczesną i unowocześnioną wersją.

W tym urządzeniu możesz: rozmrażać, podgrzewać, gotować na parze, piec, smażyć i grillować. Kombiwar łączy więc w sobie funkcje kilku urządzeń: mikrofalówki, piekarnika, garnka do gotowania na parze. Jest przy tym bardziej ekonomiczny – pobiera nawet 70 proc. mniej prądu od standardowego piekarnika, i szybszy. Do podgrzewania wykorzystuje lampę halogenową, wentylator rozprowadza ciepłe powietrze po całym wnętrzu, a termoobieg zapewnia równomierne podgrzewanie. Ponadto, dzięki temu, że czas przygotowania dań z kombiwaru jest skrócony do minimum, posiłki w nim wykonane zachowują maksimum wartości odżywczych.

Przepisy na dania z kombiwaru

Poniżej znajdziesz kilka przykładów na to, że w kombiwarze jesteś w stanie przygotować cały obiad.

Jednogarnkowy gulasz

Składniki na 4 osoby:

·      500 g karkówki wieprzowej

·      200 g wędzonego boczku

·      1 duża cebula

·      2 średnie marchewki

·      2 czerwone papryki

·      3 ząbki czosnku

·      100 g pieczarek

·      puszka pomidorów pelatti

·      przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso i boczek pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i przekrój na połowę. Marchewkę, paprykę i cebulę pokrój w niedużą kostkę. Czosnek posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do kombiwaru, zalej pomidorami, dodaj przyprawy. Całość gotuj w temp. 180 st. przez ok. 30 minut, do miękkości.

gulasz
Gulasz z kombiwaru © Unsplash.com | Nathan Dumlao

Pieczony kurczak z ziemniaczkami

Składniki na 4 osoby:

·      4 udka z kurczaka

·      ½ kg ziemniaków

·      sos sojowy

·      przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej zamarynuj mięso w sosie sojowym i pozostałych przyprawach. Następnego dnia pokrój ziemniaki w grube plastry. Ułóż na dnie kombiwaru. Posyp solą i pieprzem. Na ziemniaki połóż mięso, całość piecz ok. 30 minut w 170 st.

kurczak, pieczony kurczak, obiad
Pieczony kurczak z kombiwaru © Unsplash.com | Angela Bailey

Duszony dorsz z kaparami

Składniki na 4 osoby:

·      500 g polędwicy z dorsza

·      biała część pora

·      kilka kaparów

·      sok z cytryny

·      1 koper włoski

·      50 g masła

Sposób przygotowania:

Pora i koper pokrój na cienkie plasterki. Pora dodatkowo sparz wrzątkiem. Warzywa przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do kombiwaru. Na warzywach ułóż wcześniej doprawioną solą i pieprzem rybę. Na rybie ułóż kawałki masła, dodaj kapary. Gotuj na parze przez ok. 15 minut.

dorsz, ryba, obiad
Dorsz na parze © Unsplash.com | Simone Impei

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu