3 pomysły na obiad, który robi się sam

Wszyscy, dla których codzienne gotowanie obiadu jest zmorą powinni pokochać te przepisy. W końcu nie ma nic przyjemniejszego niż obiad, którego przygotowanie ogranicza się jedynie do włożenia wszystkich niezbędnych składników do odpowiedniego urządzenia, które zamieni je w pyszne danie bez twojego udziału.

kurczak, pieczony kurczak, obiadPieczony kurczak z kombiwaru
Źródło zdjęć: © Unsplash.com | Angela Bailey

Kombiwar – przyjaciel każdego domu

Jeśli należysz do wspomnianej wyżej grupy osób, które nie przepadają za codziennym przygotowywaniem obiadu (lub po prostu nie zawsze mają na to czas), koniecznie powinnaś zaprzyjaźnić się z urządzeniem pod tajemniczo brzmiącą nazwą – kombiwar. Co to takiego? Jeśli pamiętasz czasy PRL-u i wczesnych lat 90-tych, na pewno wiesz, czym był prodiż. Kombiwar jest jego współczesną i unowocześnioną wersją.

W tym urządzeniu możesz: rozmrażać, podgrzewać, gotować na parze, piec, smażyć i grillować. Kombiwar łączy więc w sobie funkcje kilku urządzeń: mikrofalówki, piekarnika, garnka do gotowania na parze. Jest przy tym bardziej ekonomiczny – pobiera nawet 70 proc. mniej prądu od standardowego piekarnika, i szybszy. Do podgrzewania wykorzystuje lampę halogenową, wentylator rozprowadza ciepłe powietrze po całym wnętrzu, a termoobieg zapewnia równomierne podgrzewanie. Ponadto, dzięki temu, że czas przygotowania dań z kombiwaru jest skrócony do minimum, posiłki w nim wykonane zachowują maksimum wartości odżywczych.

Przepisy na dania z kombiwaru

Poniżej znajdziesz kilka przykładów na to, że w kombiwarze jesteś w stanie przygotować cały obiad.

Jednogarnkowy gulasz

Składniki na 4 osoby:

·      500 g karkówki wieprzowej

·      200 g wędzonego boczku

·      1 duża cebula

·      2 średnie marchewki

·      2 czerwone papryki

·      3 ząbki czosnku

·      100 g pieczarek

·      puszka pomidorów pelatti

·      przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso i boczek pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i przekrój na połowę. Marchewkę, paprykę i cebulę pokrój w niedużą kostkę. Czosnek posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do kombiwaru, zalej pomidorami, dodaj przyprawy. Całość gotuj w temp. 180 st. przez ok. 30 minut, do miękkości.

gulasz
Gulasz z kombiwaru © Unsplash.com | Nathan Dumlao

Pieczony kurczak z ziemniaczkami

Składniki na 4 osoby:

·      4 udka z kurczaka

·      ½ kg ziemniaków

·      sos sojowy

·      przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej zamarynuj mięso w sosie sojowym i pozostałych przyprawach. Następnego dnia pokrój ziemniaki w grube plastry. Ułóż na dnie kombiwaru. Posyp solą i pieprzem. Na ziemniaki połóż mięso, całość piecz ok. 30 minut w 170 st.

kurczak, pieczony kurczak, obiad
Pieczony kurczak z kombiwaru © Unsplash.com | Angela Bailey

Duszony dorsz z kaparami

Składniki na 4 osoby:

·      500 g polędwicy z dorsza

·      biała część pora

·      kilka kaparów

·      sok z cytryny

·      1 koper włoski

·      50 g masła

Sposób przygotowania:

Pora i koper pokrój na cienkie plasterki. Pora dodatkowo sparz wrzątkiem. Warzywa przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do kombiwaru. Na warzywach ułóż wcześniej doprawioną solą i pieprzem rybę. Na rybie ułóż kawałki masła, dodaj kapary. Gotuj na parze przez ok. 15 minut.

dorsz, ryba, obiad
Dorsz na parze © Unsplash.com | Simone Impei

Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"