3 pomysły na obiad, który robi się sam
Wszyscy, dla których codzienne gotowanie obiadu jest zmorą powinni pokochać te przepisy. W końcu nie ma nic przyjemniejszego niż obiad, którego przygotowanie ogranicza się jedynie do włożenia wszystkich niezbędnych składników do odpowiedniego urządzenia, które zamieni je w pyszne danie bez twojego udziału.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Kombiwar – przyjaciel każdego domu
Jeśli należysz do wspomnianej wyżej grupy osób, które nie przepadają za codziennym przygotowywaniem obiadu (lub po prostu nie zawsze mają na to czas), koniecznie powinnaś zaprzyjaźnić się z urządzeniem pod tajemniczo brzmiącą nazwą – kombiwar. Co to takiego? Jeśli pamiętasz czasy PRL-u i wczesnych lat 90-tych, na pewno wiesz, czym był prodiż. Kombiwar jest jego współczesną i unowocześnioną wersją.
W tym urządzeniu możesz: rozmrażać, podgrzewać, gotować na parze, piec, smażyć i grillować. Kombiwar łączy więc w sobie funkcje kilku urządzeń: mikrofalówki, piekarnika, garnka do gotowania na parze. Jest przy tym bardziej ekonomiczny – pobiera nawet 70 proc. mniej prądu od standardowego piekarnika, i szybszy. Do podgrzewania wykorzystuje lampę halogenową, wentylator rozprowadza ciepłe powietrze po całym wnętrzu, a termoobieg zapewnia równomierne podgrzewanie. Ponadto, dzięki temu, że czas przygotowania dań z kombiwaru jest skrócony do minimum, posiłki w nim wykonane zachowują maksimum wartości odżywczych.
Przepisy na dania z kombiwaru
Poniżej znajdziesz kilka przykładów na to, że w kombiwarze jesteś w stanie przygotować cały obiad.
Jednogarnkowy gulasz
Składniki na 4 osoby:
· 500 g karkówki wieprzowej
· 200 g wędzonego boczku
· 1 duża cebula
· 2 średnie marchewki
· 2 czerwone papryki
· 3 ząbki czosnku
· 100 g pieczarek
· puszka pomidorów pelatti
· przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso i boczek pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i przekrój na połowę. Marchewkę, paprykę i cebulę pokrój w niedużą kostkę. Czosnek posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do kombiwaru, zalej pomidorami, dodaj przyprawy. Całość gotuj w temp. 180 st. przez ok. 30 minut, do miękkości.
Pieczony kurczak z ziemniaczkami
Składniki na 4 osoby:
· 4 udka z kurczaka
· ½ kg ziemniaków
· sos sojowy
· przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej zamarynuj mięso w sosie sojowym i pozostałych przyprawach. Następnego dnia pokrój ziemniaki w grube plastry. Ułóż na dnie kombiwaru. Posyp solą i pieprzem. Na ziemniaki połóż mięso, całość piecz ok. 30 minut w 170 st.
Duszony dorsz z kaparami
Składniki na 4 osoby:
· 500 g polędwicy z dorsza
· biała część pora
· kilka kaparów
· sok z cytryny
· 1 koper włoski
· 50 g masła
Sposób przygotowania:
Pora i koper pokrój na cienkie plasterki. Pora dodatkowo sparz wrzątkiem. Warzywa przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do kombiwaru. Na warzywach ułóż wcześniej doprawioną solą i pieprzem rybę. Na rybie ułóż kawałki masła, dodaj kapary. Gotuj na parze przez ok. 15 minut.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.