3 pomysły na obiad, który robi się sam

Wszyscy, dla których codzienne gotowanie obiadu jest zmorą powinni pokochać te przepisy. W końcu nie ma nic przyjemniejszego niż obiad, którego przygotowanie ogranicza się jedynie do włożenia wszystkich niezbędnych składników do odpowiedniego urządzenia, które zamieni je w pyszne danie bez twojego udziału.

kurczak, pieczony kurczak, obiadPieczony kurczak z kombiwaru
Źródło zdjęć: © Unsplash.com | Angela Bailey

Kombiwar – przyjaciel każdego domu

Jeśli należysz do wspomnianej wyżej grupy osób, które nie przepadają za codziennym przygotowywaniem obiadu (lub po prostu nie zawsze mają na to czas), koniecznie powinnaś zaprzyjaźnić się z urządzeniem pod tajemniczo brzmiącą nazwą – kombiwar. Co to takiego? Jeśli pamiętasz czasy PRL-u i wczesnych lat 90-tych, na pewno wiesz, czym był prodiż. Kombiwar jest jego współczesną i unowocześnioną wersją.

W tym urządzeniu możesz: rozmrażać, podgrzewać, gotować na parze, piec, smażyć i grillować. Kombiwar łączy więc w sobie funkcje kilku urządzeń: mikrofalówki, piekarnika, garnka do gotowania na parze. Jest przy tym bardziej ekonomiczny – pobiera nawet 70 proc. mniej prądu od standardowego piekarnika, i szybszy. Do podgrzewania wykorzystuje lampę halogenową, wentylator rozprowadza ciepłe powietrze po całym wnętrzu, a termoobieg zapewnia równomierne podgrzewanie. Ponadto, dzięki temu, że czas przygotowania dań z kombiwaru jest skrócony do minimum, posiłki w nim wykonane zachowują maksimum wartości odżywczych.

Przepisy na dania z kombiwaru

Poniżej znajdziesz kilka przykładów na to, że w kombiwarze jesteś w stanie przygotować cały obiad.

Jednogarnkowy gulasz

Składniki na 4 osoby:

·      500 g karkówki wieprzowej

·      200 g wędzonego boczku

·      1 duża cebula

·      2 średnie marchewki

·      2 czerwone papryki

·      3 ząbki czosnku

·      100 g pieczarek

·      puszka pomidorów pelatti

·      przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso i boczek pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i przekrój na połowę. Marchewkę, paprykę i cebulę pokrój w niedużą kostkę. Czosnek posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do kombiwaru, zalej pomidorami, dodaj przyprawy. Całość gotuj w temp. 180 st. przez ok. 30 minut, do miękkości.

gulasz
Gulasz z kombiwaru © Unsplash.com | Nathan Dumlao

Pieczony kurczak z ziemniaczkami

Składniki na 4 osoby:

·      4 udka z kurczaka

·      ½ kg ziemniaków

·      sos sojowy

·      przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej zamarynuj mięso w sosie sojowym i pozostałych przyprawach. Następnego dnia pokrój ziemniaki w grube plastry. Ułóż na dnie kombiwaru. Posyp solą i pieprzem. Na ziemniaki połóż mięso, całość piecz ok. 30 minut w 170 st.

kurczak, pieczony kurczak, obiad
Pieczony kurczak z kombiwaru © Unsplash.com | Angela Bailey

Duszony dorsz z kaparami

Składniki na 4 osoby:

·      500 g polędwicy z dorsza

·      biała część pora

·      kilka kaparów

·      sok z cytryny

·      1 koper włoski

·      50 g masła

Sposób przygotowania:

Pora i koper pokrój na cienkie plasterki. Pora dodatkowo sparz wrzątkiem. Warzywa przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do kombiwaru. Na warzywach ułóż wcześniej doprawioną solą i pieprzem rybę. Na rybie ułóż kawałki masła, dodaj kapary. Gotuj na parze przez ok. 15 minut.

dorsz, ryba, obiad
Dorsz na parze © Unsplash.com | Simone Impei

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów