Trwa ładowanie...

3 pomysły na obiad, który robi się sam

Wszyscy, dla których codzienne gotowanie obiadu jest zmorą powinni pokochać te przepisy. W końcu nie ma nic przyjemniejszego niż obiad, którego przygotowanie ogranicza się jedynie do włożenia wszystkich niezbędnych składników do odpowiedniego urządzenia, które zamieni je w pyszne danie bez twojego udziału.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Pieczony kurczak z kombiwaru Pieczony kurczak z kombiwaru Źródło: Unsplash.com, fot: Angela Bailey
d21x3o7
d21x3o7

Kombiwar – przyjaciel każdego domu

Jeśli należysz do wspomnianej wyżej grupy osób, które nie przepadają za codziennym przygotowywaniem obiadu (lub po prostu nie zawsze mają na to czas), koniecznie powinnaś zaprzyjaźnić się z urządzeniem pod tajemniczo brzmiącą nazwą – kombiwar. Co to takiego? Jeśli pamiętasz czasy PRL-u i wczesnych lat 90-tych, na pewno wiesz, czym był prodiż. Kombiwar jest jego współczesną i unowocześnioną wersją.

W tym urządzeniu możesz: rozmrażać, podgrzewać, gotować na parze, piec, smażyć i grillować. Kombiwar łączy więc w sobie funkcje kilku urządzeń: mikrofalówki, piekarnika, garnka do gotowania na parze. Jest przy tym bardziej ekonomiczny – pobiera nawet 70 proc. mniej prądu od standardowego piekarnika, i szybszy. Do podgrzewania wykorzystuje lampę halogenową, wentylator rozprowadza ciepłe powietrze po całym wnętrzu, a termoobieg zapewnia równomierne podgrzewanie. Ponadto, dzięki temu, że czas przygotowania dań z kombiwaru jest skrócony do minimum, posiłki w nim wykonane zachowują maksimum wartości odżywczych.

Przepisy na dania z kombiwaru

Poniżej znajdziesz kilka przykładów na to, że w kombiwarze jesteś w stanie przygotować cały obiad.

d21x3o7

Jednogarnkowy gulasz

Składniki na 4 osoby:

·      500 g karkówki wieprzowej

·      200 g wędzonego boczku

·      1 duża cebula

·      2 średnie marchewki

·      2 czerwone papryki

·      3 ząbki czosnku

·      100 g pieczarek

d21x3o7

·      puszka pomidorów pelatti

·      przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso i boczek pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i przekrój na połowę. Marchewkę, paprykę i cebulę pokrój w niedużą kostkę. Czosnek posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do kombiwaru, zalej pomidorami, dodaj przyprawy. Całość gotuj w temp. 180 st. przez ok. 30 minut, do miękkości.

gulasz Unsplash.com
Gulasz z kombiwaru Źródło: Unsplash.com, fot: Nathan Dumlao

Pieczony kurczak z ziemniaczkami

Składniki na 4 osoby:

·      4 udka z kurczaka

d21x3o7

·      ½ kg ziemniaków

·      sos sojowy

·      przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej zamarynuj mięso w sosie sojowym i pozostałych przyprawach. Następnego dnia pokrój ziemniaki w grube plastry. Ułóż na dnie kombiwaru. Posyp solą i pieprzem. Na ziemniaki połóż mięso, całość piecz ok. 30 minut w 170 st.

kurczak, pieczony kurczak, obiad Unsplash.com
Pieczony kurczak z kombiwaru Źródło: Unsplash.com, fot: Angela Bailey

Duszony dorsz z kaparami

Składniki na 4 osoby:

·      500 g polędwicy z dorsza

d21x3o7

·      biała część pora

·      kilka kaparów

·      sok z cytryny

·      1 koper włoski

·      50 g masła

Sposób przygotowania:

Pora i koper pokrój na cienkie plasterki. Pora dodatkowo sparz wrzątkiem. Warzywa przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do kombiwaru. Na warzywach ułóż wcześniej doprawioną solą i pieprzem rybę. Na rybie ułóż kawałki masła, dodaj kapary. Gotuj na parze przez ok. 15 minut.

dorsz, ryba, obiad Unsplash.com
Dorsz na parze Źródło: Unsplash.com, fot: Simone Impei
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj