14 sezonowych przepisów na bób
Smakuje doskonale na zimno i ciepło. Można go dodawać do sałatek, przygotowywać z niego pasty kanapkowe albo wymieszać z makaronem. Ze strąka bobu wyłuskacie wiele apetycznych pomysłów. Oto dania inspirowane kuchnią włoską, arabską, hinduską, a nawet japońską. W każdym z nich bób będzie nie tylko przepięknie się prezentował, ale też nada potrawom oryginalnego i ciekawego smaku.
Tandorii to nie tylko specjalny piec, ale również popularna i aromatyczna mieszanka przypraw, dzięki której przygotujecie najbardziej charakterystyczne dania kuchni indyjskiej. Choć najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania kurczaka, krewetki też świetnie będą z nią smakować. Szczególnie w towarzystwie bobu i łagodnej raity na bazie jogurtu naturalnego, ogórka i kolendry.
Bób, obok pistacji, to jeden z najpopularniejszych składników, wykorzystywanych w kuchni sycylijskiej. Przygotowując ten makaron, pamiętajcie, żeby odłożyć na bok kilka łyżek wody po gotowaniu spaghetti – dodana do sosu, nada mu kremową, aksamitną konsystencję.
Falafel to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Bliskiego Wschodu. Choć nie jest jasne, skąd tak naprawdę się wywodzi, pewne jest, że początkowo był on przygotowywany właśnie z bobu. Ciecierzycę zalejcie wodą na całą noc, a potem zmielcie z kolendrą, natką pietruszki, cebulą i czosnkiem. Gdy już usmażycie kotleciki, podajcie je na jogurcie z tahiną, sałatką z pestkami granatu i podpłomykiem lub tortillą.
Bób będzie smakował równie doskonale także na zimno w postaci sycącej sałatki. Szczególnie jeśli zamarynuje się go w aromatycznej, śródziemnomorskiej zalewie z dodatkiem oliwy, czosnku i oregano. Przygotowanie sałatki zajmie wam zaledwie 20 minut i nie będzie wymagało wiele pracy.
Dzięki temu pełnemu smaku daniu poczujecie się jak nad morzem. Bób, dorada i makaron gryczany tworzą doskonałą, nietuzinkową kompozycję, której warto spróbować. Wystarczy, że ugotujecie spaghetti, a rybę usmażcie na patelni. Jeszcze odrobina sosu ostrygowego, octu, wody i gotowe.
Pesto zrobicie nie tylko z bazylii. Całe gotowanie zajmie wam niecałe 30 minut. Na początek bób ugotujcie, a następnie zblendujcie z orzechami włoskimi, sokiem z cytryny i oliwą. Gotowe pesto możecie dodać do ulubionego makaronu, a nawet zjeść na kanapce podczas śniadania.
Apetyt na wytrawne śniadanie idealnie zaspokoi taki sezonowy omlet. Ugotowany bób obierzcie ze skórek i połączcie z jajkami, miętą i tymiankiem. Potem już tylko musicie doprowadzić do perfekcji metodę jego zwijania na patelni. Nie zrażajcie się, jeśli nie wyjdzie za pierwszym razem!
Takie kanapkowe pasty potrafią uratować niejedno śniadanie. Dlatego warto mieć zawsze pod ręką mały słoiczek. Może zatem przygotujecie sezonową pastę z bobu? Do nasion dodajcie orzechy włoskie, cytrynę i koniecznie oliwę. Pasta najlepiej smakuje z żytnim chlebem.
Bób na słodko brzmi… rewelacyjnie. Te kruche, czekoladowe ciasteczka nie wymagają wiele pracy, a przepis jest naprawdę prosty. Ugotowane i wyłuskane nasiona wymieszajcie z kakao i orzechami. Szybko włóżcie ciastka do piekarnika i poczekajcie, aż ładnie się zarumienią. Będą doskonale smakowały w towarzystwie kawy albo herbaty.
Roślinne kotlety to świetny pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Do ich przygotowania oprócz bobu będziecie potrzebować cebuli, mąki, gałki muszkatołowej i koperku. Po usmażeniu możecie je podać na przykład z ziemniakami i ulubioną sałatką, albo wykorzystać do wegetariańskich burgerów.
Bób i cukinia to doskonałe połączenie. Zwłaszcza jeśli zawiniecie warzywa w papier ryżowy i je usmażycie. Sajgonki przygotujecie w niecałą godzinę i sprawdzą się rewelacyjnie nie tylko na obiad, ale też jako przekąska podczas domowej zabawy. Do nich zróbcie jeszcze sos z jogurtu i przyprawcie go melisą oraz miętą.
Kolejny pomysł na pastę, którą warto wykorzystać do zrobienia szybkich i smacznych kanapek. Bób zmiksujcie z chudym twarogiem, limonką, miodem i oliwą. Doprawcie pieprzem i solą, by bez przeszkód cieszyć letnimi smakami o poranku.
Obiady na słodko też są pyszne! Te bliny przypominają nieco puszyste naleśniki lub pankejki, ale smakują zupełnie inaczej. Ciasto na nie zrobicie z mąki gryczanej, mleka roślinnego i oleju kokosowego. Do tego mus z bobu, limonki i miodu. Na koniec gotowe bliny udekorujcie malinami. Będziecie chcieli wracać do tego przepisu!
Lekką i orzeźwiającą sałatkę zrobicie w nieco ponad 20 minut. Najwięcej czasu zajmie wam gotowanie bobu i obranie arbuza. Potem ułożyć nasiona oraz owoce na liściach sałaty, dodajcie mozzarellę, orzechy i grzanki z ulubionego pieczywa. Do takiej sałatki sprawdzi się doskonale dressing miętowo-limonkowy.