Trwa ładowanie...

14 sezonowych przepisów na bób

Smakuje doskonale na zimno i ciepło. Można go dodawać do sałatek, przygotowywać z niego pasty kanapkowe albo wymieszać z makaronem. Ze strąka bobu wyłuskacie wiele apetycznych pomysłów. Oto dania inspirowane kuchnią włoską, arabską, hinduską, a nawet japońską. W każdym z nich bób będzie nie tylko przepięknie się prezentował, ale też nada potrawom oryginalnego i ciekawego smaku.

Sezon na bób trwa! Zaopatrzcie się zatem w paczkę lub dwie i nie zwlekajcie dłużej – sposobów na jego przyrządzenie jest naprawdę wiele. Sezon na bób trwa! Zaopatrzcie się zatem w paczkę lub dwie i nie zwlekajcie dłużej – sposobów na jego przyrządzenie jest naprawdę wiele. Źródło: KUKBUK
d2wgp4f
d2wgp4f

Tandorii to nie tylko specjalny piec, ale również popularna i aromatyczna mieszanka przypraw, dzięki której przygotujecie najbardziej charakterystyczne dania kuchni indyjskiej. Choć najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania kurczaka, krewetki też świetnie będą z nią smakować. Szczególnie w towarzystwie bobu i łagodnej raity na bazie jogurtu naturalnego, ogórka i kolendry.

BÓB KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Bób, obok pistacji, to jeden z najpopularniejszych składników, wykorzystywanych w kuchni sycylijskiej. Przygotowując ten makaron, pamiętajcie, żeby odłożyć na bok kilka łyżek wody po gotowaniu spaghetti – dodana do sosu, nada mu kremową, aksamitną konsystencję.

d2wgp4f
BÓB KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Falafel to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Bliskiego Wschodu. Choć nie jest jasne, skąd tak naprawdę się wywodzi, pewne jest, że początkowo był on przygotowywany właśnie z bobu. Ciecierzycę zalejcie wodą na całą noc, a potem zmielcie z kolendrą, natką pietruszki, cebulą i czosnkiem. Gdy już usmażycie kotleciki, podajcie je na jogurcie z tahiną, sałatką z pestkami granatu i podpłomykiem lub tortillą.

BÓB KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Bób będzie smakował równie doskonale także na zimno w postaci sycącej sałatki. Szczególnie jeśli zamarynuje się go w aromatycznej, śródziemnomorskiej zalewie z dodatkiem oliwy, czosnku i oregano. Przygotowanie sałatki zajmie wam zaledwie 20 minut i nie będzie wymagało wiele pracy.

d2wgp4f
BÓB

Dzięki temu pełnemu smaku daniu poczujecie się jak nad morzem. Bób, dorada i makaron gryczany tworzą doskonałą, nietuzinkową kompozycję, której warto spróbować. Wystarczy, że ugotujecie spaghetti, a rybę usmażcie na patelni. Jeszcze odrobina sosu ostrygowego, octu, wody i gotowe.

BÓB KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Pesto zrobicie nie tylko z bazylii. Całe gotowanie zajmie wam niecałe 30 minut. Na początek bób ugotujcie, a następnie zblendujcie z orzechami włoskimi, sokiem z cytryny i oliwą. Gotowe pesto możecie dodać do ulubionego makaronu, a nawet zjeść na kanapce podczas śniadania.

d2wgp4f
BÓB KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Apetyt na wytrawne śniadanie idealnie zaspokoi taki sezonowy omlet. Ugotowany bób obierzcie ze skórek i połączcie z jajkami, miętą i tymiankiem. Potem już tylko musicie doprowadzić do perfekcji metodę jego zwijania na patelni. Nie zrażajcie się, jeśli nie wyjdzie za pierwszym razem!

BÓB KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Takie kanapkowe pasty potrafią uratować niejedno śniadanie. Dlatego warto mieć zawsze pod ręką mały słoiczek. Może zatem przygotujecie sezonową pastę z bobu? Do nasion dodajcie orzechy włoskie, cytrynę i koniecznie oliwę. Pasta najlepiej smakuje z żytnim chlebem.

d2wgp4f
CIASTECZKA

Bób na słodko brzmi… rewelacyjnie. Te kruche, czekoladowe ciasteczka nie wymagają wiele pracy, a przepis jest naprawdę prosty. Ugotowane i wyłuskane nasiona wymieszajcie z kakao i orzechami. Szybko włóżcie ciastka do piekarnika i poczekajcie, aż ładnie się zarumienią. Będą doskonale smakowały w towarzystwie kawy albo herbaty.

BÓB

Roślinne kotlety to świetny pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Do ich przygotowania oprócz bobu będziecie potrzebować cebuli, mąki, gałki muszkatołowej i koperku. Po usmażeniu możecie je podać na przykład z ziemniakami i ulubioną sałatką, albo wykorzystać do wegetariańskich burgerów.

d2wgp4f
BÓB KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Bób i cukinia to doskonałe połączenie. Zwłaszcza jeśli zawiniecie warzywa w papier ryżowy i je usmażycie. Sajgonki przygotujecie w niecałą godzinę i sprawdzą się rewelacyjnie nie tylko na obiad, ale też jako przekąska podczas domowej zabawy. Do nich zróbcie jeszcze sos z jogurtu i przyprawcie go melisą oraz miętą.

BÓB KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Kolejny pomysł na pastę, którą warto wykorzystać do zrobienia szybkich i smacznych kanapek. Bób zmiksujcie z chudym twarogiem, limonką, miodem i oliwą. Doprawcie pieprzem i solą, by bez przeszkód cieszyć letnimi smakami o poranku.

d2wgp4f
BÓB

Obiady na słodko też są pyszne! Te bliny przypominają nieco puszyste naleśniki lub pankejki, ale smakują zupełnie inaczej. Ciasto na nie zrobicie z mąki gryczanej, mleka roślinnego i oleju kokosowego. Do tego mus z bobu, limonki i miodu. Na koniec gotowe bliny udekorujcie malinami. Będziecie chcieli wracać do tego przepisu!

BÓB KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Lekką i orzeźwiającą sałatkę zrobicie w nieco ponad 20 minut. Najwięcej czasu zajmie wam gotowanie bobu i obranie arbuza. Potem ułożyć nasiona oraz owoce na liściach sałaty, dodajcie mozzarellę, orzechy i grzanki z ulubionego pieczywa. Do takiej sałatki sprawdzi się doskonale dressing miętowo-limonkowy.

KUKBUK
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2wgp4f
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2wgp4f
Więcej tematów