Dodaj do masy na mielone. Dzięki temu składnikowi będą delikatniejsze i bardziej soczyste

Zwykłe kotlety mielone potrafią być suche i zbite. Wystarczy jednak dodać jeden, bardzo nieoczywisty składnik, aby stały się lżejsze i soczyste. Efekt zaskoczy nawet najbardziej wybrednych.

Dlaczego warto dodać jogurt naturalny do mielonych?Dlaczego warto dodać jogurt naturalny do mielonych?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kotlety mielone nie zawsze wychodzą idealne. Jeśli chcesz, by były naprawdę smaczne i miękkie, warto lekko zmodyfikować klasyczny przepis. Kluczem jest gęsty jogurt naturalny, dzięki niemu kotlety są delikatniejsze, bardziej soczyste i mniej tłuste. Taki dodatek sprawia też, że masa jest lepiej związana, nie potrzebuje tylu bułek i jajek, a samo danie staje się nieco lżejsze, bardziej strawne i odświeżające w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Jogurt naturalny w kotletach mielonych? To na pewno się uda

Jogurt naturalny to coś więcej niż tylko zamiennik śmietany czy składnik do musli. W kuchni delikatnie zakwasza mięso, zmiękcza jego strukturę i sprawia, że nawet najzwyklejsze mielone otrzymują zupełnie nową jakość. Dzięki zawartości białka, wapnia i probiotyków, kotlety mielone nie tylko zyskują na smaku i teksturze. Stają się też łatwiej strawne.

Wysoka zawartość wody w jogurcie sprawia, że mięso podczas smażenia nie wysycha tak szybko, a konsystencja pozostaje soczysta. Probiotyki zawarte w jogurcie mogą dodatkowo wspierać trawienie, a szczególnie wtedy, gdy całe danie jest dość ciężkie i podane z ziemniakami czy kapustą. Nie bez znaczenia jest też to, że jogurt zastępuje część tłuszczu, więc jest to dobra opcja dla tych, którzy chcą trochę odciążyć obiad, ale nie chcą jeść kurczaka o konsystencji kartonu bez smaku.

Przepis na kotlety mielone z jogurtem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (może być wołowe lub wołowo-wieprzowe),
  • duża cebula,
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • garść natki pietruszki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj drobno (możesz ją wcześniej zeszklić, jeśli chcesz delikatniejszy smak).
  2. Posiekaj natkę pietruszki.
  3. Mięso mielone wymieszaj dokładnie z jogurtem naturalnym, bułką tartą, cebulą, przyprawami i ziołami.
  4. Dopraw solą i pieprzem. Wyrabiaj masę, aż stanie się jednolita i plastyczna.
  5. Formuj kotlety i smaż na średnim ogniu na dobrze rozgrzanym oleju, aż z obu stron będą złociste.

Jeśli nie masz bułki tartej, możesz zastąpić ją namoczoną i odciśniętą kajzerką. Kotlety podawaj z ziemniakami i surówką lub na zimno, świetnie sprawdzą się również jako wkład do domowych burgerów. A jak chcesz, by były bardziej fit, upiecz je w piekarniku.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja