Trwa ładowanie...

Zupa lekkostrawna - sposób na dolegliwości żołądkowe i zmniejszenie wagi

Większość z nas zna to uczucie, kiedy po zjedzeniu posiłku czujemy się ciężko i nie jesteśmy w stanie się ruszyć. Czasem przejedzenie kończy się problemami z żołądkiem. W czasie dolegliwości żołądkowych warto przejść na dietę lekkostrawną, aby szybko wrócić do formy. W polskiej kuchni znajduje się mnóstwo przepisów na lekkostrawne zupy, które są pożywne i smaczne, a do tego zdrowe. Świetnie nadają się do żywienia podczas problemów z żołądkiem. Dieta lekkostrawna zalecana jest także po zabiegach operacyjnych. Jakie zupy są lekkostrawne? Jak przyrządzić taką zupę? Sprawdź!

Zupa lekkostrawna - sposób na dolegliwości żołądkowe i zmniejszenie wagiŹródło: 123RF
d3zrlz5
d3zrlz5

Zupa lekkostrawna - dla kogo?

W obecnych czasach, w codziennym pośpiechu, często jemy ciężko i niezdrowo, co powoduje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Z tej przyczyny warto chociaż raz na jakiś czas spożywać dania lekkostrawne. Zalecane są głównie osobom borykającym się z problemami trawiennymi, cierpiącym na choroby żołądka i jelit, a także po zabiegach operacyjnych. Lekkostrawne posiłki są także dobrą opcją dla tych, którzy postanowili zrzucić parę zbędnych kilogramów lub tych, którzy chcieliby odciążyć swój układ pokarmowy.

Najbardziej znanymi daniami lekkostrawnymi są zupy, które dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie nie obciążając żołądka i nie przysparzając problemów trawiennych.

Jakie zupy są lekkostrawne?

Wśród wielu rodzajów zup, większość z nich można przyrządzić w wersji dietetycznej - lekkostrawnej. Może być to rosół, zupa ogórkowa, pomidorowa, cukiniowa, brokułowa czy z dyni. Do lekkostrawnych zup można też zaliczyć krupnik czy zupę kalafiorową. Poniżej zamieszczamy kilka przepisów, jak zrobić zupę lekkostrawną. Warto je włączyć do swojego jadłospisu na stałe.

Zupa cukiniowa, lekkostrawna - przepis

Potrzebne składniki:

  • 3 cukinie
  • 2 marchewki;
  • 4 ziemniaki;
  • 1 l bulionu warzywnego;
  • 200 g jogurtu naturalnego;
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
  • pieprz;
  • sól.
d3zrlz5

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie myjemy ziemniaki i marchewkę, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z zimną wodą.

2. Na gazie stawiamy garnek z bulionem. Gdy się zagotuje, wrzucamy ziemniaki i marchewkę, po czym zmniejszamy gaz pod garnkiem i gotujemy tak przez 10 minut.

3. Myjemy i obieramy cukinię, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Po odciśnięciu dodajemy do gotującej się zupy i gotujemy przez następnych 5 minut.

4. Do jogurtu dodajemy łyżkę gorącej zupy i w ten sposób go hartujemy. Zagrzany jogurt wlewamy do zupy, mieszamy i wszystko zagotowujemy. Gotowe!

123RF
Źródło: 123RF

Zupa ogórkowa, lekkostrawna - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków;
  • 2,5 l wody;
  • włoszczyzna;
  • 1 łyżka śmietany;
  • 500 g ogórków kiszonych;
  • koperek;
  • liść laurowy;
  • ziele angielskie;
  • sól;
  • pieprz.
d3zrlz5

Sposób przygotowania:

1. Myjemy i obieramy włoszczyznę i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy do wrzącej wody.

2. Przyprawiamy solą i pieprzem i przyprawami, gotujemy do miękkości warzyw.

3. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

4. Jak warzywa będą miękkie, wyjmujemy włoszczyznę i dodajemy ziemniaki. Gotujemy przez 10 minut, dodajemy tarte ogórki z sokiem.

5. Całość zagotowujemy, możemy dodać łyżkę śmietany i dodajemy koperek. Gotowe!

Krupnik lekkostrawny z kaszą jaglaną - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 woreczek kasza jaglana ugotowana na sypko;
  • 3 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • 0,5 selera;
  • 1,5 l bulionu warzywnego;
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • 1 listek laurowy;
  • 2 sztuki ziele angielskiego;
  • 3 łyżki śmietany;
  • sól;
  • pieprz.
d3zrlz5

Sposób przygotowania:

1. Warzywa (seler, pietruszkę i marchewkę) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia.

2. Obieramy cebulę. Po zagotowaniu wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i cebulę do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 0,5 godziny.

3. Dodajemy ugotowaną kaszę, wlewamy śmietanę i przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i gotowe!

Smacznego!

d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj