WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Zupa lekkostrawna - sposób na dolegliwości żołądkowe i zmniejszenie wagi

Większość z nas zna to uczucie, kiedy po zjedzeniu posiłku czujemy się ciężko i nie jesteśmy w stanie się ruszyć. Czasem przejedzenie kończy się problemami z żołądkiem. W czasie dolegliwości żołądkowych warto przejść na dietę lekkostrawną, aby szybko wrócić do formy. W polskiej kuchni znajduje się mnóstwo przepisów na lekkostrawne zupy, które są pożywne i smaczne, a do tego zdrowe. Świetnie nadają się do żywienia podczas problemów z żołądkiem. Dieta lekkostrawna zalecana jest także po zabiegach operacyjnych. Jakie zupy są lekkostrawne? Jak przyrządzić taką zupę? Sprawdź!

Jakie zupy są lekkostrawne?
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupa lekkostrawna - dla kogo?

W obecnych czasach, w codziennym pośpiechu, często jemy ciężko i niezdrowo, co powoduje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Z tej przyczyny warto chociaż raz na jakiś czas spożywać dania lekkostrawne. Zalecane są głównie osobom borykającym się z problemami trawiennymi, cierpiącym na choroby żołądka i jelit, a także po zabiegach operacyjnych. Lekkostrawne posiłki są także dobrą opcją dla tych, którzy postanowili zrzucić parę zbędnych kilogramów lub tych, którzy chcieliby odciążyć swój układ pokarmowy.

Najbardziej znanymi daniami lekkostrawnymi są zupy, które dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie nie obciążając żołądka i nie przysparzając problemów trawiennych.

Jakie zupy są lekkostrawne?

Wśród wielu rodzajów zup, większość z nich można przyrządzić w wersji dietetycznej - lekkostrawnej. Może być to rosół, zupa ogórkowa, pomidorowa, cukiniowa, brokułowa czy z dyni. Do lekkostrawnych zup można też zaliczyć krupnik czy zupę kalafiorową. Poniżej zamieszczamy kilka przepisów, jak zrobić zupę lekkostrawną. Warto je włączyć do swojego jadłospisu na stałe.

Zupa cukiniowa, lekkostrawna - przepis

Potrzebne składniki:

  • 3 cukinie
  • 2 marchewki;
  • 4 ziemniaki;
  • 1 l bulionu warzywnego;
  • 200 g jogurtu naturalnego;
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
  • pieprz;
  • sól.

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie myjemy ziemniaki i marchewkę, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z zimną wodą.

2. Na gazie stawiamy garnek z bulionem. Gdy się zagotuje, wrzucamy ziemniaki i marchewkę, po czym zmniejszamy gaz pod garnkiem i gotujemy tak przez 10 minut.

3. Myjemy i obieramy cukinię, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Po odciśnięciu dodajemy do gotującej się zupy i gotujemy przez następnych 5 minut.

4. Do jogurtu dodajemy łyżkę gorącej zupy i w ten sposób go hartujemy. Zagrzany jogurt wlewamy do zupy, mieszamy i wszystko zagotowujemy. Gotowe!

Obraz
© 123RF

Zupa ogórkowa, lekkostrawna - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków;
  • 2,5 l wody;
  • włoszczyzna;
  • 1 łyżka śmietany;
  • 500 g ogórków kiszonych;
  • koperek;
  • liść laurowy;
  • ziele angielskie;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Myjemy i obieramy włoszczyznę i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy do wrzącej wody.

2. Przyprawiamy solą i pieprzem i przyprawami, gotujemy do miękkości warzyw.

3. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

4. Jak warzywa będą miękkie, wyjmujemy włoszczyznę i dodajemy ziemniaki. Gotujemy przez 10 minut, dodajemy tarte ogórki z sokiem.

5. Całość zagotowujemy, możemy dodać łyżkę śmietany i dodajemy koperek. Gotowe!

Krupnik lekkostrawny z kaszą jaglaną - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 woreczek kasza jaglana ugotowana na sypko;
  • 3 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • 0,5 selera;
  • 1,5 l bulionu warzywnego;
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • 1 listek laurowy;
  • 2 sztuki ziele angielskiego;
  • 3 łyżki śmietany;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Warzywa (seler, pietruszkę i marchewkę) myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia.

2. Obieramy cebulę. Po zagotowaniu wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i cebulę do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 0,5 godziny.

3. Dodajemy ugotowaną kaszę, wlewamy śmietanę i przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i gotowe!

Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki