Zupa cytrynowa z kurczakiem
- 1 udko z kurczaka
- 200 g mrożonej włoszczyzny
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1 duży kiszony ogórek
- 1 liść laurowy
- sól do smaku
- Do podania:
- pół pęczka natki pietruszki
- szklanka ryżu.
W garnku zagotowujemy 1,5 litra wody i wrzucamy umyte wcześniej udko. Dodajemy liść laurowy i gotujemy 25 minut. Dodajemy zmrożoną włoszczyznę, cebulę opaloną nad palnikiem lub na suchej patelni i gotujemy 5 minut. Wyjmujemy udko z wywaru, obieramy z mięsa, kroimy i wrzucamy z powrotem do zupy.
Sok z cytryny mieszamy z 2 żółtkami i śmietaną. Wlewamy mieszankę do zupy. Ogrzewamy całość jeszcze 7 minut, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Dodajemy ogórek starty na tarce o dużych oczkach i mieszamy. Zupę podajemy z ryżem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze