Zrazy zawijane z suszonymi grzybami i mięsem dzika

Dziczyzna to podstawa kuchni staropolskiej. Dziś nie gości jednak na naszych stołach tak często jak kiedyś. Dziczyzna najlepiej smakuje jesienią i zimą, kiedy to zaczynają się łowy, a mięso tych zwierząt ma inny smak i aromat, gdyż odżywiają się one w tym czasie innym pokarmem niż latem. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" poleca przepis na zrazy z dzika.

Zrazy zawijane z dzikaZrazy zawijane z dzika
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 600 g szynki z dzika
  • 4-8 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 2–3 cebule
  • 20 g suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
  • 5 jagód jałowca
  • 7 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • cukier
  • pieprz świeżo mielony
  • 150 ml bulionu (najlepiej wołowego)
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)

Przepis

  • Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości, odcedzić nie wylewać wywaru.
  • Grzyby pokroić.
  • Cebule pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, doprawić do smaku solą i cukrem.
  • 2 łyżki cebuli wymieszać z grzybami. Do pozostałej cebuli wlać wywar z grzybów, chwilę razem dusić.
  • Mięso pokroić na odpowiedniej wielkości kotlety - pamiętajmy że mięso należy kroić w poprzek włókien, jeden zraz powinien ważyć około 150 gramów.
  • Rozbić tłuczkiem na cienki płat, szczególnie należy zwrócić uwagę na brzegi. Najlepiej tłuc przez folię spożywczą – na desce ułożyć folię, na niej mięso, z wierzchu przykryć folią.
  • Na płacie mięsa układać paski boczku, cebulę wymieszaną z grzybami. Boki zrazów z dwóch stron zawinąć do środka (około 1,5 cm) a następnie zwinąć wzdłuż tych podwiniętych boków, spinać je szpilką do zrazów, wykałaczką lub związywać nitką.
  • Oprószyć solą, pieprzem, a następnie mąką. Obsmażać na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu ze wszystkich stron.
  • W naczyniu do zapiekania ułożyć podduszoną cebulę z wywarem grzybowym. Ułożyć na niej zrazy, wlać 150 ml bulionu. Dodać przyprawy. Przykryć pokrywką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • Po 30 minutach wlać wino. Piec kolejne 30 minut, lub dłużej o ile mięso nie byłoby miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem.
  • Można sos zagęścić łyżką mąki, mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami sosu, wlać do pozostałego sosu i zagotować.
  • Podałam z kaszą gryczaną i buraczkami.
Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami