Zrazy zawijane z suszonymi grzybami i mięsem dzika

Dziczyzna to podstawa kuchni staropolskiej. Dziś nie gości jednak na naszych stołach tak często jak kiedyś. Dziczyzna najlepiej smakuje jesienią i zimą, kiedy to zaczynają się łowy, a mięso tych zwierząt ma inny smak i aromat, gdyż odżywiają się one w tym czasie innym pokarmem niż latem. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów" poleca przepis na zrazy z dzika.

Zrazy zawijane z dzikaZrazy zawijane z dzika
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 600 g szynki z dzika
  • 4-8 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 2–3 cebule
  • 20 g suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
  • 5 jagód jałowca
  • 7 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • cukier
  • pieprz świeżo mielony
  • 150 ml bulionu (najlepiej wołowego)
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)

Przepis

  • Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości, odcedzić nie wylewać wywaru.
  • Grzyby pokroić.
  • Cebule pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, doprawić do smaku solą i cukrem.
  • 2 łyżki cebuli wymieszać z grzybami. Do pozostałej cebuli wlać wywar z grzybów, chwilę razem dusić.
  • Mięso pokroić na odpowiedniej wielkości kotlety - pamiętajmy że mięso należy kroić w poprzek włókien, jeden zraz powinien ważyć około 150 gramów.
  • Rozbić tłuczkiem na cienki płat, szczególnie należy zwrócić uwagę na brzegi. Najlepiej tłuc przez folię spożywczą – na desce ułożyć folię, na niej mięso, z wierzchu przykryć folią.
  • Na płacie mięsa układać paski boczku, cebulę wymieszaną z grzybami. Boki zrazów z dwóch stron zawinąć do środka (około 1,5 cm) a następnie zwinąć wzdłuż tych podwiniętych boków, spinać je szpilką do zrazów, wykałaczką lub związywać nitką.
  • Oprószyć solą, pieprzem, a następnie mąką. Obsmażać na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu ze wszystkich stron.
  • W naczyniu do zapiekania ułożyć podduszoną cebulę z wywarem grzybowym. Ułożyć na niej zrazy, wlać 150 ml bulionu. Dodać przyprawy. Przykryć pokrywką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • Po 30 minutach wlać wino. Piec kolejne 30 minut, lub dłużej o ile mięso nie byłoby miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem.
  • Można sos zagęścić łyżką mąki, mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami sosu, wlać do pozostałego sosu i zagotować.
  • Podałam z kaszą gryczaną i buraczkami.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości