Trwa ładowanie...
d49bdp9
29-11-2017 13:05

Zrazy polowe według receptury z 1882 roku

Przepis

Bez dwóch zdań, zrazy są jednym z flagowych dań polskiej kuchni. Tradycyjnie spożywane z kaszą wspominane są jeszcze w źródłach z XIV wieku. W przedwojennych książkach kucharskich znaleźć można dziesiątki różnych wariacji tego dania, kórych nazwa zazwyczaj nawiązuje do jakiegoś nazwiska. I tak w pewnym momencie bardzo popularne stały się na przykład tzw. zrazy a’la Nelson (zrazy nelsońskie). Szerzej o ich historii na blogu "Kuchenny kredens", a poniżej przepis.

d49bdp9
3.8
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kuchennykredens.pl
Źródło: www.kuchennykredens.pl
Składniki
  • ok. 1 kg mięsa wołowego na zrazy
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • duża cebula lub por
  • 1/2 selera
  • 1 kalarepa
  • 1 szklanki białego wina lub wywaru z gotowania grzybów
  • sól, pieprz, mąka, masło
Przepis

Z kawałka mięsa wykroić owalne, niezbyt duże zrazy. Rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i krótko, bez rumienienia, obsmażyć na maśle. Warzywa obrać i pokroić w niezbyt drobne kawałki. W niedużym rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, nałożyć warstwę jarzyn. Na nich ułożyć warstwę obsmażonych zrazów, znowu warzyw i tak na przemian do wypełnienia rondla. Pomiędzy poszczególne warstwy wrzucić ziarnka pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe. Całość zalać szklanką białego wina lub wywarem z gotowania grzybów. Zamknąć szczelnie przykrywką i umieścić w dużym garnku z gotującą się wodą tak, by poziom wody nie sięgał pokrywki i woda nie przeciekała do rondla z potrawą w trakcie gotowania. Rondel dodatkowo zabezpieczyć można ciastem zagniecionym z mąki i wody. Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 2 - 2 1/2 godziny.
Zobacz także: naleśniki z masą migdałową wg przepisu z 1914 roku

Zobacz także wideo: brioszki z powidłami

Zrazy polowe według receptury z 1882 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d49bdp9
d49bdp9
d49bdp9
d49bdp9
Więcej tematów
d49bdp9