Złocisty kurczak z cytryną

Aromatyczny i soczysty kurczak w złocistej odsłonie. Idealnie prezentuje się na wyjątkowoe okazaje, bo zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Przepis pochodzi od Aliny Jasińskiej. Więcej inspiracji znajdziesz na blogu Gotuj ze mną.

Żółty kurczak z cytrynąŻółty kurczak z cytryną

Składniki

  • 6-8 pałek z kurczaka
  • pół cytryny
  • 2/3 szklanki zielonych oliwek
  • 2 główki czosnku
  • cebula
  • 3 łyżki kurkumy
  • pieprz,sól
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka cukru

Przepis

Cebulę pokroić w ósemki, czosnek obrać, a ząbki zostawić w całości.

Przepis

Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.

Przepis

Pałki kurczaka natrzeć solą, pieprzem i podsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodać 1 łyżkę kurkumy i dokładnie wymieszać z kurczakiem. Mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego, układając jeden obok drugiego.

Przepis

Cebulę oraz czosnek podsmażyć na patelni po kurczaku. Przełożyć do naczynia, równomiernie rozkładając po całości.

Przepis

Posypać oliwkami i drugą łyżką kurkumy. Cytrynę pokroić w plastry, ułożyć na kurczaku. Posypać łyżką kurkumy i cukrem. Zapiekać przykryte folią aluminiową przez półtorej godziny. Następnie zdjąć folię i zwiększyć temperaturę na 220 stopni C. i zapiec jeszcze 10 minut.

Przepis

Podawać z surówką, ryżem, frytkami lub warzywami z wody.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości