Znudziła ci się ryba po grecku? Wypróbuj nowy przepis

Rybę po grecku znają i lubią chyba wszyscy. To jedno z najsmaczniejszych wigilijnych dań. Jednak jeśli znudził wam się sos z marchewki i pietruszki, wypróbujcie koniecznie rybę po węgiersku. Soczyste kawałki ryby, papryka i konserwowe ogórki to połączenie doskonałe. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Ryba po węgierskuRyba po węgiersku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na ciasto do panierki:

  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • ½ szk. mleka
  • sól

Składniki pozostałe:

  • 1 cebula
  • 1 kg fileta rybnego
  • 300 g papryki konserwowej
  • 5 ogórków konserwowych
  • olej do smażenia
  • 1 szk. wody
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Przepis

  • Rybę kroję na mniejsze kawałki, posypuję solą.
  • Wsypuję mąkę, sól do miski, wbijam jajko, następnie wlewam stopniowo mleko, cały czas mieszam, żeby nie powstały mi grudki.
  • Kawałki ryby panieruję w cieście i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  • Na drugiej patelni smażę na rozgrzanym oleju obraną, drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodaję pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w pół plasterki ogórki. Warzywa podlewam wodą, dodaję ocet, cukier, sól, ketchup oraz koncentrat pomidorowy i gotuję około 10 minut.
  • Rybę z warzywnym sosem układam w naczyniu warstwami, sos, ryba, sos ryba, sos.
  • Danie gotowe, podajemy na zimno lub jako danie obiadowe na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja