Zielone naleśniki w kilka chwil. Bezpieczne dla alergików - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Słodkie sekrety
Podziel się

Ulubieńcy dzieci i dorosłych. Późną wiosną można podać je ze wspaniale kontrastującymi truskawkami. Przepis Weroniki Madejskiej pochodzi z książki "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".

Składniki
  • 80 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka roślinnego
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka naturalnego słodziku
  • odrobina oleju kokosowego do smażenia
Przepis

Oba rodzaje mąki przesiej, połącz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na jednolite, rzadkie ciasto. Patelnię natłuść minimalną ilością tłuszczu, rozsmarowując go za pomocą ręcznika papierowego. Wylewaj po łyżce ciasta, rozprowadzając je po całej powierzchni. Smaż z dwóch stron. Spytaj malucha, na jakie dodatki ma ochotę. W roli barwnika sprawdzą się również inne zielone liście, takie jak jarmuż, roszponka, a nawet rukola, której specyficzny posmak nie jest już wyczuwalny w cieście naleśnikowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne