Zestaw garnków na indukcję – fakty, które Cię zaskoczą
Najważniejszą kwestią, którą trzeba wiedzieć przed wyborem zestawu garnków indukcyjnych jest to, z jakiego materiału zostały one wykonane. Mogą być one bowiem wyprodukowane ze stali nierdzewnej, emaliowanej, żeliwa, teflonu, czy ceramiki – a każdy z wymienionych materiałów charakteryzuje się innymi walorami i specyfiką. Każdy z powyższych ma też swoje plusy i minusy. Efekt jest jednak zazwyczaj zbliżony do siebie. Sprowadza się do znacznie szybszego podgrzewania danej potrawy – nawet o 50 % - a także do poprawy bezpieczeństwa użytkowania, w stosunku do tradycyjnych palników na gaz.
Komplet garnków ze stali nierdzewnej Prima 6-częściowy
Garnki indukcyjne nie przypalają jedzenia
Powyżej opisane właściwości tworzywa, z którego wykonane zostały garnki indukcyjne – mają jeden, wspólny efekt. Mianowicie jest fakt, że ze względu na swoją budowę, garnki indukcyjne nie przypalają jedzenia. Jest to ich ogromny plus, dlatego też warto to podkreślić. Zestawy garnków na indukcję nie przypalają jedzenia dlatego, że wyposażone są zazwyczaj w kilka, wbudowanych w denko warstw ochronnych i nieprzywierających, dzięki którym ciepło z płyty z idealną równomiernością rozchodzi się po całej powierzchni naczynia. Rezultat jest następujący: jedzenie podgrzewa się błyskawicznie i równomiernie, a także na dłużej zachowuje swą ciepłotę.
Szybsze podgrzewanie pokarmu w zestawach garnków indukcyjnych
Jak przed chwilą napomknęliśmy – zestawy garnków na indukcję znacznie szybciej podgrzewają jedzenie. Czas gotowania potrawy w takim garnku będzie więc nawet o 50% krótszy, niż w tym, który przeznaczony jest do standardowego, gazowego palnika.
W teorii – mamy więc możliwość skrócenia naszych codziennych prac kuchennych nawet o połowę. Wynik ten zapiera dech w piersiach – zwłaszcza najbardziej odczuwalne okaże się to przed uroczystościami, kiedy mamy mało czasu, a dużo spraw do pozałatwiania.
Bezpieczeństwo użytkowania kompletów garnków indukcyjnych
Wysokiej jakości materiały, z których wytwarzane są garnki na indukcję, nie zachodzą w jakąkolwiek reakcję z żywnością. Nawet w najwyższych temperaturach nie wydzielają one żadnych substancji chemicznych. Poza tym samo rozwiązanie podgrzewania metodą indukcji jest znacznie bezpieczniejsze, niż wykorzystywanie gazu – nie zachodzi tu bowiem groźba eksplozji, czy choćby zaczadzenia.
Podsumowanie
Bezpieczeństwo od zaczadzenia, lub eksplozji instalacji gazowej? Brak niebezpiecznych związków chemicznych w żywności? Nieprzypalone, przepyszne jedzenie? I nawet o 50% krótsza praca w kuchni? Warto wiedzieć jakie korzyści da nam komplet garnków na indukcję. Warto kupować je jedynie w dobrych sklepach internetowych, jak choćby Prymus AGD.
Materiał partnera: Prymus AGD