Zapiekanka włoska z makaronem
Szybka zapiekanka makaronowa z pomidorami, mięsem mielonym i oliwkami to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Zapiekanka jest banalnie prosta w przygotowaniu, więc każdy sobie poradzi z przygotowaniem jej.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż krótko na 1½ łyżki oliwy.
- Dodaj mięso, oprósz je przyprawami i smaż 1–2 minuty aż się zrumieni.
- Ugotuj makaron (2–3 minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu).
- Posiekaj oliwki i dodaj do pomidorów. Dopraw do smaku ostrą i słodką papryką.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałą oliwą. Najpierw włóż do niego mięso, następnie makaron, a na końcu wlej sos pomidorowy.
- Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Wyłóż na talerze, posyp serem i ziołami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl