Składniki
- Sos:
- spora garść listków bazylii (3/4 szklanki)
- po 1/2 łyżki posiekanego czosnku i szalotek
- po 1 łyżce startego parmezanu i uprażonych orzeszków piniowych
- 1.5 łyżki octu winnego
- 1/2 szklanki oliwy
- sól
- pieprz
- Zapiekane warzywa:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 20-30 dag miąższu dyni
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 3 łyżki oliwy
- 1 posiekana czerwona cebula
- 1 duży pomidor (obrany oczyszczony z nasion i zmiksowany)
- 2 łyżeczki roztartego czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 35 dag koziego sera
Przepis
Zrób sos: zmiksuj wszystkie składniki, dodając szczyptę soli i pieprzu do smaku. Przygotuj warzywa: bakłażana, cukinię, dynię i papryki pokrój w kostkę o boku 1 cm. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oliwy, podsmaż bakłażana. Gdy będzie miękki, przełóż do miski. Do rondla wlej kolejną łyżkę oliwy, podsmaż, mieszając, cukinię, dynię i cebulę (3-5 minut). Warzywa powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Przełóż je do miski, a na pozostałej łyżce oliwy usmaż papryki i również przełóż do miski. Wymieszaj podsmażone warzywa z sosem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Przypraw solą i pieprzem, ostudź, przełóż do żaroodpornych foremek i każdą porcję przykryj plastrem koziego sera. Piecz 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 190°C. Możesz podawać z zieloną sałatą albo z sałatką z pomidorów i bagietką