Zapiekane warzywa z kozim serem

Obraz

Składniki

  • Sos:
  • spora garść listków bazylii (3/4 szklanki)
  • po 1/2 łyżki posiekanego czosnku i szalotek
  • po 1 łyżce startego parmezanu i uprażonych orzeszków piniowych
  • 1.5 łyżki octu winnego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz
    • Zapiekane warzywa:
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 20-30 dag miąższu dyni
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 1 duży pomidor (obrany oczyszczony z nasion i zmiksowany)
  • 2 łyżeczki roztartego czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 35 dag koziego sera

Przepis

Zrób sos: zmiksuj wszystkie składniki, dodając szczyptę soli i pieprzu do smaku. Przygotuj warzywa: bakłażana, cukinię, dynię i papryki pokrój w kostkę o boku 1 cm. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oliwy, podsmaż bakłażana. Gdy będzie miękki, przełóż do miski. Do rondla wlej kolejną łyżkę oliwy, podsmaż, mieszając, cukinię, dynię i cebulę (3-5 minut). Warzywa powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Przełóż je do miski, a na pozostałej łyżce oliwy usmaż papryki i również przełóż do miski. Wymieszaj podsmażone warzywa z sosem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Przypraw solą i pieprzem, ostudź, przełóż do żaroodpornych foremek i każdą porcję przykryj plastrem koziego sera. Piecz 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 190°C. Możesz podawać z zieloną sałatą albo z sałatką z pomidorów i bagietką

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja