Zajadamy się aż miło i podajemy dzieciom. Te serki to najgorszy wybór
Mnóstwo osób kupuje je nagminnie, bo są smaczne. Wydaje się też, że należą do zdrowych produktów, bo w końcu to nabiał. Niestety, to tylko złudzenie, bo te serki mają tak okropne składy, że nadają się jedynie do wyrzucenia.
Trzeba przyznać, że serek homogenizowany jest smaczny. Nic dziwnego, skoro zawiera ogromne ilości cukru. Do tego dochodzi kremowa i delikatna konsystencja, więc całe opakowanie znika w kilka minut. Ta prosta przekąska ląduje na naszych stołach o każdej porze dnia. I nie myśl, że to jest ok, bo serek homogenizowany do najzdrowszych nie należy. Ba, tam jest dosłownie cała tablica Mendelejewa, a wiele osób podaje takie coś dzieciom. Niby wszystko jest dla ludzi, ale warto zadbać o to, by do naszych domów trafiały wartościowe produkty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pokazał, jak zrobić pyszne podhalańskie serki. Nie chodzi o popularne oscypki
Dlaczego serek homogenizowany to najgorszy wybór?
Produkt powstaje z twarogu i śmietanki. I choć ten pierwszy produkt jest bardzo zdrowy, to efekt końcowy w postaci serka homogenizowanego pozostawia wiele do życzenia. A to wszystko za sprawą ogromnych ilości cukru. To nie tylko zbędne kalorie, ale także ryzyko problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga, otyłość, insulinooporność czy cukrzyca typu 2. Cukier sprzyja również próchnicy i negatywnie wpływa na gospodarkę hormonalną.
Oprócz cukru w składzie serków homogenizowanych można znaleźć syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne barwniki, aromaty czy zagęstniki. Do tego dochodzą tłuszcze trans, regulatory kwasowości, konserwanty i mleko w proszku. Wszystkie te dodatki mają poprawić smak, kolor i trwałość, ale nie wpływają korzystnie na zdrowie. Jeżeli chcesz cieszyć się smakiem serka homogenizowanego bez wyrzutów sumienia, najlepiej przygotować go samodzielnie.
Jak zrobić serek homogenizowany w domu?
Przygotowanie własnego serka homogenizowanego w domu jest niezwykle proste, a daje pełną kontrolę nad składem. Podstawą jest dobrej jakości twaróg, który można połączyć z jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną i śmietanką kremówką. Dla smaku można dodać odrobinę miodu, cukru wanilinowego lub ekstraktu waniliowego. Jeśli wolisz wersję kakaową, wystarczy wsypać kilka łyżek gorzkiego kakao.
Składniki:
- 175 g jogurtu naturalnego,
- 110 g kwaśnej śmietany,
- 770 ml śmietanki kremówki,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 400 g sera białego solonego.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie zblenduj na gładką masę.
- Gotowy serek przełóż do miseczek lub pucharków.
- Udekoruj świeżymi owocami lub orzechami.
Taki domowy serek homogenizowany można podawać nie tylko jako deser, ale też smarować nim pieczywo, dodawać do naleśników czy racuchów. Dzięki naturalnym składnikom jest znacznie zdrowszy od większości sklepowych odpowiedników, a jego smak można dowolnie modyfikować.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.