Zajadamy się aż miło i podajemy dzieciom. Te serki to najgorszy wybór

Mnóstwo osób kupuje je nagminnie, bo są smaczne. Wydaje się też, że należą do zdrowych produktów, bo w końcu to nabiał. Niestety, to tylko złudzenie, bo te serki mają tak okropne składy, że nadają się jedynie do wyrzucenia.

Serek homogenizowany jest niezdorowySerek homogenizowany jest niezdorowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Trzeba przyznać, że serek homogenizowany jest smaczny. Nic dziwnego, skoro zawiera ogromne ilości cukru. Do tego dochodzi kremowa i delikatna konsystencja, więc całe opakowanie znika w kilka minut. Ta prosta przekąska ląduje na naszych stołach o każdej porze dnia. I nie myśl, że to jest ok, bo serek homogenizowany do najzdrowszych nie należy. Ba, tam jest dosłownie cała tablica Mendelejewa, a wiele osób podaje takie coś dzieciom. Niby wszystko jest dla ludzi, ale warto zadbać o to, by do naszych domów trafiały wartościowe produkty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pokazał, jak zrobić pyszne podhalańskie serki. Nie chodzi o popularne oscypki

Dlaczego serek homogenizowany to najgorszy wybór?

Produkt powstaje z twarogu i śmietanki. I choć ten pierwszy produkt jest bardzo zdrowy, to efekt końcowy w postaci serka homogenizowanego pozostawia wiele do życzenia. A to wszystko za sprawą ogromnych ilości cukru. To nie tylko zbędne kalorie, ale także ryzyko problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga, otyłość, insulinooporność czy cukrzyca typu 2. Cukier sprzyja również próchnicy i negatywnie wpływa na gospodarkę hormonalną.

Oprócz cukru w składzie serków homogenizowanych można znaleźć syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne barwniki, aromaty czy zagęstniki. Do tego dochodzą tłuszcze trans, regulatory kwasowości, konserwanty i mleko w proszku. Wszystkie te dodatki mają poprawić smak, kolor i trwałość, ale nie wpływają korzystnie na zdrowie. Jeżeli chcesz cieszyć się smakiem serka homogenizowanego bez wyrzutów sumienia, najlepiej przygotować go samodzielnie.

Jak zrobić serek homogenizowany w domu?

Przygotowanie własnego serka homogenizowanego w domu jest niezwykle proste, a daje pełną kontrolę nad składem. Podstawą jest dobrej jakości twaróg, który można połączyć z jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną i śmietanką kremówką. Dla smaku można dodać odrobinę miodu, cukru wanilinowego lub ekstraktu waniliowego. Jeśli wolisz wersję kakaową, wystarczy wsypać kilka łyżek gorzkiego kakao.

Składniki:

  • 175 g jogurtu naturalnego,
  • 110 g kwaśnej śmietany,
  • 770 ml śmietanki kremówki,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 400 g sera białego solonego.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie zblenduj na gładką masę.
  2. Gotowy serek przełóż do miseczek lub pucharków.
  3. Udekoruj świeżymi owocami lub orzechami.

Taki domowy serek homogenizowany można podawać nie tylko jako deser, ale też smarować nim pieczywo, dodawać do naleśników czy racuchów. Dzięki naturalnym składnikom jest znacznie zdrowszy od większości sklepowych odpowiedników, a jego smak można dowolnie modyfikować.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja