wp
05-11-2008 (19:05)

Zając w śmietanie - Przepis

Trwa ładowanie...
wp
Składniki
  • comber i zajęcze uda
  • maślanka
  • 5 suszonych jagód jałowca
  • pieprz
  • włoszczyzna
  • 1 suszony grzyb
  • 0,25 l śmietany
  • 10 dag masła
  • 1 dag mąki
  • sól
Przepis

Skruszałego zająca, po zdjęciu skóry i oczyszczeniu, marynować 2 dni w codziennie zmienianej maślance.
Następnie usunąć ostrym nożem pokrywające mięso błony.
Zająca natrzeć drobno utłuczonymi jagodami jałowca i odrobiną zmielonego pieprzu, a potem obłożyć pokrajaną w cieniutkie plasterki włoszczyzną (cebula, seler, marchew, pietruszka).
Tak przygotowany zając powinien poleżeć w chłodnym miejscu kilka godzin.
Po tym czasie jarzyny usunąć z zająca, umiarkowanie posolić.
Ułożyć w brytfannie i pokryć kawałeczkami świeżego masła.
Do brytfanny można włożyć jeden suszony grzyb, nie więcej.
Przykrytą brytfannę wstawić do gorącego piekarnika i w czasie pieczenia, od czasu do czasu, zająca polewać sosem własnym. Gdy mięso jest upieczone, polewać je lekko kwaśną i gęstą śmietaną, dokładnie rozmieszaną z mąką.
Zając powinien poddusić się w śmietanie 10 - 15 minut, by sos nabrał aromatu.
Zająca dzielimy na porcje, układamy na wygrzanym półmisku i polewamy sosem.

Przepis dodał użytkownik Gosia25

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp
wp