Zachwalali słoiczkowy gotowiec ze sklepu. Robię od lat taniej domową wersję z "czystym składem"

Sklepowe pasty kuszą wygodą, ale nic nie przebije tych domowej roboty. Pasta z pieczonej papryki przygotowana samodzielnie ma czysty skład, intensywny smak i kosztuje znacznie mniej niż gotowiec z półki.

Domowa pasta z pieczonej paprykiDomowa pasta z pieczonej papryki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Sprawdź prosty przepis, dzięki któremu w kilka kroków zrobisz zapas słoiczków z pastą z pieczonej papryki - świetną do kanapek, makaronów i szybkich przekąsek.

Jak upiec paprykę w airfryerze?

Jeśli chcesz, żeby pasta z papryki miała głęboki smak i aromat, to najważniejszym krokiem jest odpowiednie upieczenie warzyw. Airfryer sprawdzi się tu idealnie – nie tylko skraca czas pieczenia, ale też pozwala uzyskać charakterystycznie lekko przypaloną skórkę, dzięki której pasta będzie intensywniejsza w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Papryki dokładnie umyj i osusz. Następnie przekrój je na pół, usuń gniazda nasienne i ułóż w koszyku airfryera skórką do góry. Ustaw temperaturę na 200°C i piecz przez około 15-20 minut, aż skórka zacznie robić się czarna i lekko odchodzić od miąższu.

Po upieczeniu przełóż gorące papryki do miski i przykryj je folią spożywczą lub talerzem na kilka minut. Dzięki temu skórka łatwo odejdzie, a ty uzyskasz miękki, soczysty miąższ, który jest idealną bazą do domowej pasty.

Przepis na pastę z pieczonej papryki

Jeśli raz spróbujesz, to już nigdy nie wrócisz do sklepowych słoiczków. Domowa pasta z pieczonej papryki ma prosty skład i można ją bez problemu przygotować w większej ilości, żeby mieć zapas na zimę.

Składniki (na 4 słoiki o poj. 200 ml):

  • 5 kg czerwonej papryki,
  • 1 mała główka czosnku,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Upieczone papryki obierz ze skórek, usuń pestki i przełóż do dużego garnka.
  2. Czosnek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej, wrzuć czosnek i lekko go zeszklij.
  3. Dodaj papryki, liście laurowe, ziele angielskie, cukier, zioła prowansalskie i sól.
  4. Duś całość na małym ogniu przez około 30 minut, często mieszając.
  5. Usuń przyprawy (liście i ziele angielskie), a następnie zblenduj papryki na gładką masę.
  6. Gotową pastę zagotuj ponownie, przełóż do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręć.
  7. Pasteryzuj przez 10 minut, odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw pod ręcznikiem do wystygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu