Wystarczy szczypta do kawy lub potrawy. Poprawi trawienie i wzmocni twoją męskość
Do kawy dodajemy naprawdę różne rzeczy. Od mleka i cukru, po jakieś syropy lody i przyprawy. Ale jest jedna rzecz, o której zapominamy. Ten dodatek sprawia, że jelita działają jak w zegarku, a libido rośnie.
Ostatnio pisałam o słodkiej kawie bananowej, tym razem chcę zwrócić uwagę na coś innego. Pewnie niewiele osób słyszało, że gałka muszkatołowa jest genialnym dodatkiem do kawy. Tak, ta sama gałka, którą wiele osób traktuje jako substancję odurzającą. Normalnie dodajemy ją chociażby do piernika lub innych korzennych wypieków.
W medycynie naturalnej od wieków stosowano ją jako środek poprawiający trawienie, wspierający układ nerwowy, a nawet jako naturalny afrodyzjak. Ma intensywny smak i równie intensywne działanie. Wystarczy naprawdę niewielka ilość, by odczuć jej wpływ na organizm.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kostka hiszpańska – klasyczne ciasto warstwowe z kremem i wiśniami
Jak działa gałka muszkatołowa?
To taka przyprawa renesansu, bo wspomaga organizm na wielu polach. Aż dziw bierze, że taki "orzeszek" mieści w sobie tak dużo możliwości i właściwości.
Wspomaga trawienie
Pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, dzięki czemu poprawia przyswajanie składników odżywczych i zapobiega niestrawności. Pomaga też przy wzdęciach i skurczach żołądka.
Działa uspokajająco
Dodatek tej przyprawy do ciepłego mleka był dawniej naturalnym sposobem na bezsenność i stres. Jej składniki wpływają na układ nerwowy, redukując napięcie i wspomagając zasypianie. W ajurwedzie stosowana jest jako remedium na stany lękowe i napięcie psychiczne.
Może wspierać libido i potencję
W tradycyjnej medycynie (m.in. hinduskiej i arabskiej) gałkę uważano za naturalny afrodyzjak. Badania sugerują, że substancje w niej zawarte wpływają na poprawę ukrwienia w okolicach miednicy, co przekłada się na wzrost libido i poprawę funkcji seksualnych u mężczyzn.
Ma potencjalne działanie przeciwdepresyjne
Olejek eteryczny z gałki zawiera mirystycynę i elemicynę, czyli związki, które mogą hamować enzym MAO (monoaminooksydazę), odpowiedzialny za rozkład serotoniny i dopaminy. Tym samym przyprawa może wspierać poprawę nastroju, koncentracji i ogólnego samopoczucia.
Działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
Związki aktywne zawarte w gałce mogą łagodzić stany zapalne oraz zmniejszać ból, podobnie jak niektóre leki przeciwzapalne (np. indometacyna). Dlatego czasem stosuje się ją w naturalnych mieszankach przeciwbólowych.
Wspiera układ sercowo-naczyniowy
W niewielkich ilościach może poprawiać krążenie i przeciwdziałać zlepianiu się płytek krwi, co może zmniejszać ryzyko zakrzepów.
Gałka muszkatołowa nie tylko do kawy czy ciasta
Ta przyprawa będzie świetnym dodatkiem do pierników i korzennych ciasteczek, ale ma też inne zastosowania. Możesz dorzucić ją do:
- kawy i herbaty - poprawi aromat i sprawi, że zwykły napój nabierze niezwykłych właściwości,
- naleśników - piernikowe placuszki są obłędne,
- dań wytrawnych - na przykład do potraw z warzywami korzennymi, zup i dań mięsnych.
Gałka muszkatołowa jest też składnikiem olejków do aromaterapii i maści rozgrzewających.
Nie można przesadzać z ilością
Choć gałka muszkatołowa w małych ilościach jest bezpieczna i zdrowa, w większych dawkach działa jak... psychodelik. Zawarta w niej mirystycyna może powodować:
- halucynacje,
- zawroty głowy,
- dezorientację,
- nadmierne pobudzenie lub ospałość,
- w skrajnych przypadkach nawet uszkodzenia wątroby.
Objawy mogą się pojawić po spożyciu już 5-10 gramów zmielonej przyprawy. Dlatego wystarczy dosłownie szczypta, by skorzystać z jej pozytywnych właściwości.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.