Wstążki z sardynkami
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekana cebula
- 55 g osączonych filetów anchois z puszki
- 25 g orzechów piniowych
- 400 g pomidorów z puszki,rozgniecionych
- 250 g osączonych sardynek w oleju,z puszki
- sól i pieprz 350 g makaronu
- 55 g bułki tartej
Rozgrzej na patelni oliwę,dodaj cebulę oraz anchois i smaż 5 minut na małym ogniu,od czasu do czasu mieszając.Dodaj orzeszki pinii oraz pomidory,gotuj 10 min na małym ogniu,następnie dodaj sardynki.Posól i popieprz do smaku i gotuj jeszcze 5 minut.
Zagotuj garnek osolonej wody,dodaj makaron,ugotuj al. Dente(8-10 min).
Makaron odcedź,wyłóż na podgrzany półmisek,polej sosem i dodaj bułkę tartą.Wymieszaj i podawaj natychmiast.
Przepis dodał użytkownik sandrab88
Podziel się opinią
Komentarze