Wschodnie knysze. Smażone pierożki ze smakowitym farszem

Knysze to wschodnia propozycja dania świątecznego – serwowane na Litwie, Łotwie i Białorusi w postaci pieczonych lub smażonych pierogów z farszem z twarogu i ziemniaków.

Wschodnie knyszeWschodnie knysze
oprac. Karolina Rozmus

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • około 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 120 g białego sera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przepis

  • Przygotować farsz: ugotować ziemniaki, cebulę obrać, posiekać drobno i usmażyć na złoto.
  • Gdy ziemniaki nieco ostygną, utłuc je z białym serem, dodać cebulę i doprawić majerankiem, solą oraz dużą ilością pieprzu. Przykryć i odstawić.
  • Przygotować ciasto z jaj, mąki, maślanki i sody. Powinno mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż na racuchy.
  • Z farszu toczyć małe kulki i wkładać do ciasta. Wyciągać dużą łyżką i układać na głębokim tłuszczu.
  • Smażyć na średnim ogniu, aż pierożki się zrumienią.

Przepis

Knysze podawać ze śmietaną z odrobiną octu, czosnku i świeżego koperku lub jako dodatek do wigilijnego barszczu.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja