Trwa ładowanie...
d3wl4ns
31-08-2020 11:23

Włoski specjał z pysznym farszem. Przepis na calzone

Przepis

Calzone to rodzaj drożdżowego pieroga wypełnionego pysznym farszem. Jest to jeden z klasyków włoskiej kuchni. Bez trudu przygotujemy go w domu. Przepis poleca autorka bloga "zGotowana Paula".

d3wl4ns
3.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Ciasto:

Farsz:

  • żółty ser
  • pieczarki
  • szynka
  • cebula
  • zioła prowansalskie
  • sos pomidorowy
Przepis
  • Przygotować ciasto. Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto i podzielić na 3 lub 4 części. Z każdej formować koło.
  • Posmarować sosem, posypać ziołami prowansalskimi i na jednej połowie ułożyć składniki (u mnie ser żółty, cebula, pieczarki, szynka).
  • Złożyć na pół i zwinąć końce ciasta, górę posmarować sosem i posypać ziołami.
  • Piec około 30 min w 180 stopniach.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Włoski specjał z pysznym farszem. Przepis na calzone
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3wl4ns
d3wl4ns
d3wl4ns
d3wl4ns
Więcej tematów
d3wl4ns