Włoski specjał z pysznym farszem. Przepis na calzone
Calzone to rodzaj drożdżowego pieroga wypełnionego pysznym farszem. Jest to jeden z klasyków włoskiej kuchni. Bez trudu przygotujemy go w domu. Przepis poleca autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 paczka suchych drożdży (7 g)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru i soli
- 1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
- żółty ser
- pieczarki
- szynka
- cebula
- zioła prowansalskie
- sos pomidorowy
- Przygotować ciasto. Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie wyjąć ciasto i podzielić na 3 lub 4 części. Z każdej formować koło.
- Posmarować sosem, posypać ziołami prowansalskimi i na jednej połowie ułożyć składniki (u mnie ser żółty, cebula, pieczarki, szynka).
- Złożyć na pół i zwinąć końce ciasta, górę posmarować sosem i posypać ziołami.
- Piec około 30 min w 180 stopniach.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze