Wigilijne kotlety grzybowo-orzechowe
Kotlety na wigilijnym stole? Czemu nie. Nasza propozycja na kotlety grzybowo-orzechowe to przepyszna świąteczna wariacja na temat kotletów jajecznych. Możecie podać je do ryby lub dań z kapustą.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Umyte grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować, odcedzić (wywar wykorzystać do zupy grzybowej).
- Bułkę namoczyć w śmietance.
- Na patelni stopić łyżeczkę masła, zeszklić posiekaną cebulę.
- Grzyby, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekane jaja, orzechy, żółtka i 1-2 łyżki przesianej przez sito bułki tartej.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z przygotowaną masą.
- Formować kotleciki (w kształcie krążków lub gwiazdek), obtaczać je w bułce tartej, smażyć na stopionym maśle lub oleju.
- Podawać jako dodatek do gorących dań rybnych i kapusty z grochem lub z grzybami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl