Tradycyjna pascha z bakaliami

Niegdyś regularnie gościła na wielkanocnym stole i stanowiła ulubiony świąteczny smakołyk Polaków, zwłaszcza mieszkańców Kresów Wschodnich. Dziś paschę rzadko przygotowuje się w naszych domach, a szkoda, bo jest bardzo smaczna. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Tradycyjna pascha z bakaliamiTradycyjna pascha z bakaliami
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 500 g sera białego,
  • 60 ml śmietanki kremówki,
  • 3 żółtka,
  • szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki stopionego masła,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Przepis

Orzechy wstawić do nagrzanego piekarnika do czasu, aż skórka zacznie pękać, wyjąć, zawinąć w ściereczkę i otrzeć skórkę. Posiekać.
Ser zemleć, można użyć sera mielonego z wiaderka.

Przepis

Żółtka (z jajek sparzonych przed rozbiciem) utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel, dalej ubijając dodawać kolejno: śmietanę, ser, masło. Utrzeć na gładką masę. Dodać orzechy i skórkę, wymieszać.

Przepis

Foremkę wyłożyć gazą lub ściereczką, włożyć masę i ubić a następnie przykryć deseczką lub talerzykiem i obciążyć. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości