Wątróbka z malinową galaretką

Obraz

Składniki

  • GALARETKA MALINOWA
    • 300 g mrożonych malin
    • 300 g mrożonej mieszanki owocowej
    • 7 g agaru
    • SOS CEBULOWY I WĄTRÓBKA
    • 600 g wątróbki jagnięcej lub cielęcej
    • 2 łyżki mąki
    • 3 cebule
    • ·2 jabłka winne
    • sos Kikkoman
    • 200 ml miodu pitnego trójniaka
    • 2 łyżki masła
    • oliwa do smażenia

Przepis

Rozmrożone owoce miksujemy i przepuszczamy przez sito (pozostawiamy pestki). Mierzymy objętość i do pestek dodajemy tyle wody, aby razem otrzymać 1/2 litra. Zagotowujemy to i przecedzamy. Po dodaniu agaru gotujemy jeszcze przez 5 minut. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy masę owocową. Możemy dosłodzić cukrem. Wszystko wylewamy do formy (najlepiej z płaskim dnem 16 x 28 cm). Kiedy zastygnie, kroimy w kostkę 1 x 1 cm.

Przepis

Oczyszczamy wątróbkę i już umytą kroimy w plastry (grubość 1,5 cm). Delikatnie tłuczemy i oprószamy mąką. Cebulę kroimy w piórka a jabłka w kostkę. Na rozgrzanej patelni lekko podsmażamy cebulę z odrobiną cukru. Łączymy ją z jabłkami, 200 ml wody, 50 ml sosu Kikkoman, miodem pitnym i wszystko dusimy.

Przepis

Rozgrzewamy masło z oliwą na patelni i podsmażamy wątróbkę (3 minuty z każdej strony). Dodajemy ją do cebuli i dusimy przez 3 minuty. Potem zdejmujemy z ognia i dodajemy 2/3 galaretki a na koniec przyprawiamy solą i cukrem.

Przepis

Po nałożeniu na talerze, dekorujemy galaretką, która nam pozostała. Smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości