Układam na ziemniakach i piekę. Wypatroszona, wartościowa ryba taniej w Lidlu i Biedronce

Szukasz świeżej i wartościowej ryby w atrakcyjnej cenie? Teraz dorada dostępna jest w Lidlu i Biedronce w wyjątkowej promocji za 100 g. Przygotuj z niej smaczny obiad z piekarnika.

Dorada dostępna w promocji w Lidlu i BiedronceDorada dostępna w promocji w Lidlu i Biedronce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Zobacz, jak wybrać najlepszą rybę i poznaj sprawdzony przepis na doradę pieczoną na ziemniakach, który zachwyci twoją rodzinę i gości aromatem oraz smakiem.

Promocja na doradę w Lidlu i Biedronce

Jeśli szukasz świeżej i wartościowej ryby, teraz jest idealny moment, by sięgnąć po doradę. W Lidlu oraz Biedronce znajdziesz ją w wyjątkowo atrakcyjnej cenie – zaledwie 4,49 zł za 100 g.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

W Lidlu dorada patroszona z certyfikatem ASC gwarantuje nie tylko doskonały smak, ale także pewność, że ryba pochodzi z zrównoważonego i odpowiedzialnego źródła. To istotne dla osób, które dbają o środowisko i chcą mieć pewność, że ich wybór jest odpowiedzialny.

W Biedronce natomiast znajdziesz świeżą doradę patroszoną Marinero – równie atrakcyjną cenowo i gotową do przygotowania w domowej kuchni. Obie opcje to doskonały sposób, aby w prosty sposób wprowadzić do menu zdrową i pełną wartości odżywczych rybę.

Dorada to dobry pomysł na piątkowy obiad
Dorada to dobry pomysł na piątkowy obiad

Dzięki takiej promocji możesz pozwolić sobie na przygotowanie wykwintnej kolacji, nie wydając przy tym fortuny. Dorada świetnie nadaje się do pieczenia, grillowania czy smażenia, a jej delikatne mięso zadowoli każdego smakosza.

Przepis na doradę z piekarnika na ziemniakach

Doradę można przygotować w prosty sposób, a jednocześnie podać efektowną i aromatyczną potrawę, która zachwyci całą rodzinę. Idealnym pomysłem jest pieczona dorada na ziemniakach – zdrowo, smacznie i efektownie.

Składniki:

  • 2 dorady patroszone (po ok. 400 g każda),
  • 500 g młodych ziemniaków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cytryna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeże zioła: rozmaryn, tymianek, natka pietruszki,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, pokrój w cienkie plastry i ułóż równomiernie na dnie naczynia żaroodpornego. Skrop je oliwą, posyp solą i pieprzem.
  2. Doradę opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W środku ryby umieść plasterki cytryny i świeże zioła.
  3. Ułóż doradę na ziemniakach i skrop resztą oliwy. Całość możesz dodatkowo oprószyć świeżymi ziołami dla aromatu.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25–30 minut, aż mięso ryby będzie delikatne i łatwo odchodziło od ości, a ziemniaki miękkie i złociste.
  5. Podawaj od razu, dekorując dodatkową natką pietruszki i plasterkami cytryny.

Ten przepis podkreśla naturalny smak dorady, a jednocześnie jest prosty i szybki do przygotowania. Pieczenie na ziemniakach pozwala rybie zachować soczystość, a ziemniaki wchłaniają aromaty ziół i cytryny, tworząc pełne smaku danie, które zachwyci każdego miłośnika ryb.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja